Ποιες ορμόνες μπλοκάρουν τη θεραπεία της γονόρροιας

Μια τυχαία ανακάλυψη των ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Duke και Emory, κατά τη μελέτη μιας πρωτεΐνης που «πολεμά» έναν βασικό μηχανισμό άμυνας και ανθεκτικότητας των βακτηρίων, οδήγησε σε ένα «τέχνασμα» που επιτρέπει στο βακτήριο της γονόρροιας Neisseria gonorrhoeae να αντιστέκεται στα αντιβιοτικά.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση στο Nature Communications, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ορμόνες φύλου όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη που παράγονται στο αναπαραγωγικό σύστημα, επιτρέπουν στον γονόκοκκο να αξιοποιήσει περισσότερο και καλύτερα τις αντλίες εκκροής του (efflux pumps), έναν μηχανισμό αποβολής από το εσωτερικό του κυττάρου στο εξωτερικό περιβάλλον τοξικών ουσιών όπως αυτές των αντιβιοτικών.

Συγκεκριμένα, ο μεταγραφικός παράγοντας MtrR (πρωτεΐνη) που κανονικά συνδέεται σε περιοχές του βακτηριακού DNA και εμποδίζει την παραγωγή αντλιών εκκροής, έχει την προδιάθεση να συνδέεται με τα στεροειδή προγεστερόνη, οιστρογόνα και τεστοστερόνη καθώς και την αιθινυλοοιστραδιόλη, συνθετική ορμόνη που χρησιμοποιείται ευρέως σε αντισυλληπτικά σκευάσματα. Όταν συνδεθεί με μια από τις παραπάνω ορμόνες, χάνει μεγάλο μέρος της κατασταλτικής του δράσης έναντι της παραγωγής βακτηριακών αντλιών.

Παράλληλα, ο MtrR προειδοποιεί τον γονόκοκκο να προστατευτεί από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ROS), λειτουργώντας ουσιαστικά ως ένα «διπλό σύστημα προστασίας για τον Neisseria», κατά τον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Καθηγητής Βιοχημείας και Πρόεδρος του τμήματος Βιοχημείας στο Duke, Richard Brennan.
Μοιραστείτε την ανάρτηση::