Ποιες ώρες κυκλοφορούν περισσότερο τα έντομα;

Το ξέρατε ότι τα έντομα κυκλοφορούν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή της νύχτας; Και όμως, ισχύει σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Ορνιθολογικού Ινστιτούτου Sempach στο ελβετικό καντόνι της Λουκέρνης με τη χρήση εξοπλισμού ραντάρ, τα έντομα μεταναστεύουν σε όλη την Ευρώπη, ιδίως κατά τις μεσημεριανές και τις πολύ πρωϊνές ώρες. Η κατανόηση αυτών των μεταναστευτικών κινήσεων έχει μεγάλη σημασία τόσο για την προστασία των εντόμων όσο και για τον έλεγχό τους, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Birgen Haest.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Philosophical Transactions”, καθιστούν δυνατό, για παράδειγμα, να προσδιοριστεί ο βέλτιστος χρόνος για τη χρήση εντομοκτόνων. Σε ορισμένες εποχές του έτους, τρισεκατομμύρια έντομα ταξιδεύουν έως και αρκετές εκατοντάδες μέτρα για να μετακινηθούν σε άλλα μέρη, όπως εξήγησε ο Haest. Ορισμένα έντομα διάγουν μεταναστευτικές κινήσεις εκατοντάδων έως χιλιάδων χιλιομέτρων.

“Λίγα είναι γνωστά για αυτές τις μεταναστευτικές κινήσεις”, δήλωσε ο Haest. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη της μετανάστευσης των εντόμων δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. “Τα έντομα πετούν ψηλά στον αέρα και είναι πολύ μικρά”, δήλωσε ο ερευνητής. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παγίδευσης θα γίνονταν γρήγορα πολύ δαπανηρές και μη πρακτικές για τη μακροπρόθεσμη, χρονικά λεπτομερή και γεωγραφικά κατανεμημένη συλλογή δεδομένων.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές κατέγραψαν τα έντομα με ραντάρ το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου 2021. Το δίκτυο ραντάρ αποτελούνταν από 17 τοποθεσίες, από τη νοτιοδυτική Γαλλία έως το Ελσίνκι. “Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε ότι οι αιχμές της μετανάστευσης ήταν οι ίδιες σε όλη την Ευρώπη”, δήλωσε ο Haest. Αυτό δείχνει ότι τα έντομα πιθανότατα προσανατολίζονταν ανάλογα με το φως της ημέρας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::