Πρόσφατα επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση υποκατάστατων, αφού η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.
Οι κίνδυνοι που ενέχει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης είναι γνωστοί, γι’ αυτό πολλοί αναζητούν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες που παράγουν παρόμοια γεύση χωρίς να προκαλούν σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ διαφορετικών γλυκών ουσιών, οι νευρικές διεργασίες που διέπουν αυτή την ικανότητα διάκρισης των γλυκαντικών ουσιών ωστόσο, παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) και άλλων ινστιτούτων στην Κίνα, διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη με στόχο την καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ποντικιών όταν αυτά τρέφονται με διάφορους τύπους γλυκαντικών ουσιών. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η αντίδραση των νευρώνων στη σακχαρόζη και στη στέβια είναι παρόμοια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η στέβια θα μπορούσε να είναι ένα εξίσου ευχάριστο αλλά πιο υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης.
«Η προηγούμενη έρευνά μας διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα των νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου (PVT) μπορεί να παρακολουθεί τα ερεθίσματα. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης μας, καταγράψαμε την ένταση της δραστηριότητας στην PVT των ποντικών ενώ κατανάλωναν διάφορες γλυκαντικές ουσίες και σακχαρόζη».
Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με έξι διαφορετικές δίαιτες για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Μια ομάδα ποντικών αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου (καταναλώνοντας λεγόμενη δίαιτα ελέγχου (με ένα συνδυασμό γλυκαντικών ουσών), ενώ οι άλλες ομάδες ακολούθησαν δίαιτα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, στέβιας, ξυλιτόλης, γλυκυρριζίνης ή μογροσίδης, αντίστοιχα.
Ο Zhu και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικών σε πραγματικό χρόνο. Διαπίστωσαν ότι η στέβια προκάλεσε δραστηριότητα στον εγκέφαλο που έμοιαζε περισσότερο με εκείνη που προκαλείται από την πρόσληψη ζάχαρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η στέβια είναι η πιο «συμβατή με τον εγκέφαλο» γλυκαντική ουσία μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων εναλλακτικών της ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας περισσότερο την αντιληπτή γεύση της ζάχαρης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience Research.