Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η διάρκεια ενός σύντομου ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας πρέπει να περιορίζεται σε 20 λεπτά. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα αρχίζει να εισέρχεται σε βαθύ ύπνο μετά από αυτό το διάστημα, και η αφύπνιση από βαθύ ύπνο μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα. Αυτή η κατάσταση νωθρότητας ή υπνηλίας είναι γνωστή ως “αδράνεια ύπνου”. Είναι η αίσθηση ότι πρέπει να κοιμηθείτε περισσότερο επειδή ο εγκέφαλός σας έχει ήδη αρχίσει να κοιμάται βαθύτερα, εξηγεί η δρ. Safia Khan, βοηθός διευθύντρια στο Sleep Medicine Fellowship του Southwestern Medical Center.
Ο πραγματικά σύντομος ύπνος εμποδίζει το σώμα να φτάσει σε αδράνεια ύπνου, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας πραγματικά καλύτερα και όχι με υπνηλία.
Ποια είναι τα οφέλη ενός “δυναμικού” υπνάκου μέσα στην ημέρα
Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι σας βοηθά να νιώσετε ανανεωμένοι για το πρόγραμμα του δεύτερου μισού της ημέρας σας. “Όταν παίρνεις έναν δυναμικό υπνάκο, σε ενεργοποιεί και σε φέρνει σε αυξημένη εγρήγορση για τις επόμενες 4-6 ώρες”, λέει η δρ. Khan.
Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε χαλαροί, να μειώσει την κούραση, να αυξήσει την εγρήγορση και να βελτιώσει τη διάθεση και την απόδοσή σας. “Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει άτομα με δουλειές που απαιτούν υψηλή επαγρύπνηση (για παράδειγμα, οδηγοί και πιλότοι) για να… επαναφορτίσουν μπαταρίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ατυχημάτων και σφαλμάτων λόγω υπνηλίας”, λέει με τη σειρά της η δρ. Shanon Makekau, πνευμονολόγος και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ύπνου στο Kaiser Permanente.
Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει το στρες. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι ο σύντομος, 30λεπτος μεσημεριανός ύπνος είχε οφέλη στο ανοσοποιητικό και μείωσε το επίπεδο άγχους σε μια ομάδα υγιών νεαρών ενηλίκων.
Απλώς θυμηθείτε αυτό το όριο των 30 λεπτών για να διασφαλίσετε ότι ο μεσημεριανός ύπνος δεν επηρεάζει τον -ακόμα πιο σημαντικό- νυχτερινό ύπνο, επισημαίνει η δρ. Khan.
Το κόλπο με τον καφέ πριν τον υπνάκο
Μερικοί πίνουν καφέ (ή κάτι άλλο με καφεΐνη) αμέσως πριν πέσουν για ύπνο το μεσημέρι.
“Μέχρι τη στιγμή που ο καφές θα απορροφηθεί από το σύστημα, η επίδραση της καφεΐνης θα αρχίσει να λειτουργεί και θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε”, λέει η δρ. Khan.
Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες έπιναν 200 mg καφεΐνης (περίπου 2 φλιτζάνια καφέ) ακριβώς πριν από έναν υπνάκο 30 λεπτών. Αυτά τα άτομα πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ προσοχής και κόπωσης τα πρώτα 45 λεπτά μετά το ξύπνημα σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφεΐνη πριν κοιμηθούν.
Το αν θα λειτουργήσει ή όχι για εσάς εξαρτάται από το πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας στην καφεΐνη. “Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που επηρεάζονται επιτόπου από τον καφέ, οπότε δεν θα πιάσει το κόλπο”, λέει η δρ.Khan.
Εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, κάντε το νωρίς το απόγευμα: αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα, για παράδειγμα. “Δεν συνιστούμε να πίνετε καφέ μετά τις 3 ή 4 μ.μ. γιατί μπορεί να διαταράξει τον νυχτερινό σας ύπνο”, λέει η ίδια.
Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον υπνάκο το μεσημέρι
- Μην κοιμάστε πολύ κοντά στον βραδινό ύπνο. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να κοιμάστε στο ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της ώρας που ξυπνάτε και της ώρας που πηγαίνετε για ύπνο.
- Ρυθμίστε το ξυπνητήρι στα 10 έως 20 λεπτά. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα ξυπνήσετε σε εγρήγορση αντί να είστε νωθροί.
- Βρείτε το κατάλληλο μέρος για ξεκούραση. Το καλύτερο περιβάλλον για υπνάκο είναι το ίδιο με το βράδυ: Θέλετε ένα δροσερό, σκοτεινό, ήσυχο και άνετο μέρος. Η κρεβατοκάμαρά σας είναι ιδανική και ωτοασπίδες και μια μάσκα ματιών μπορεί να σας βοηθήσουν αν έχει φως έξω, λέει η δρ. Makekau.