Πόσο σημαντική είναι η χολίνη για τη λειτουργία του ήπατος;

Μπορεί να την ακούτε για πρώτη φορά, όμως η αλήθεια είναι πως η χολίνη είναι μια σύνθετη ουσία, απαραίτητη για τη χοληδόχο κύστη και για τη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, το σχηματισμό λεκιθίνης, την παραγωγή ορμονών και τη ρύθμιση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η χολίνη διασφαλίζει την φυσιολογική ηπατική λειτουργία και συμβάλλει στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος παράγοντας την φωσφατιδυλοχολίνη, η οποία αποτελεί δομικό συστατικό των όλων των κυτταρικών μεμβρανών. Η φωσφατιδυλοχολίνη (ονομάζεται και λεκιθίνη) είναι το κυρίαρχο φωσφολιπίδιο στα θηλαστικά άρα και στον άνθρωπο σε ποσοστό άνω του 50%. Ταυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο, επηρεάζοντας την παχυσαρκία και την ινσουλινοαντοχή.

Το μόριο της χολίνης ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και αναγνωρίστηκε επίσημα από την επιστημονική κοινότητα ως βασικό θρεπτικό συστατικό μόλις πριν από 20 χρόνια. Η χολίνη δεν είναι ούτε βιταμίνη ούτε μέταλλο, ωστόσο συχνά κατατάσσεται στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, επειδή συνεργάζεται στενά με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος αυτού, ειδικά με το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και την κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12), για την ομοιόσταση του λίπους, έχοντας ως στόχο την καλή υγεία της καρδιάς, του ήπατος και του εγκεφάλου.

Ανεπάρκεια χολίνης

Σε περίπτωση ανεπάρκειας του οργανισμού σε χολίνη, παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού, υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιων ηπατικών βλαβών και ενδεχομένως ηπατικής ανεπάρκειας, αύξησης της πίεσης, έλκος στομάχου, δυσλειτουργίας των νεφρών, ενώ στα έμβρυα έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χολίνη συμμετέχει και στο μεταβολισμό της ομοκυστεϊνης, επομένως είναι ευεργετική και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπρόσθετα, η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζοντας την παχυσαρκία και την ινσουλινοαντοχή.

Χολίνη: Από που τη λαμβάνω;

Το θρεπτικό αυτό συστατικό παράγεται σε μικρές ποσότητες από τον οργανισμό μας, ωστόσο είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη μεγαλύτερης ποσότητας μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Η χολίνη βρίσκεται σε ένα πλήθος τροφών, με κυριότερη πηγή τον κρόκο του αυγού. Άλλες τροφές που περιέχουν την χολίνη είναι: οι γαρίδες, τα όστρακα, η σόγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, το σπανάκι, το συκώτι, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια, οι ντομάτες, ο λιναρόσπορος, ο αρακάς κ.α.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::