Πότε είναι ανησυχητικό το μούδιασμα στα χέρια

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ένα όχι και τόσο ευχάριστο μούδιασμα στα χέρια ειδικά το πρωί όταν ξυπνάμε. Η αίσθηση “τσιμπήματος” ή το “μυρμήγιασμα” είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες στιγμές, όπως:

 • κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • κατά την άσκηση
 • κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα τσιμπήματα μπορεί να είναι προσωρινά και να εξαφανιστούν όταν η πίεση στο νεύρο απομακρυνθεί.

Παρόλα αυτά, κάποιες φορές, το μούδιασμα μπορεί να είναι συνεχές ή να επανεμφανίζεται τακτικά, γεγονός που μπορεί να το χαρακτηρίσει ανησυχητικό.

Αίτια

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αίτια για το μούδιασμα στα χέρια, συμπεριλαμβανομένων των νευρολογικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και των μεταβολικών διαταραχών. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα είναι:

 1. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αυτή η κατάσταση προκαλείται από την πίεση στο μέσο νεύρο, δηλ. το νεύρο που περνάει μέσα από τον καρπό και ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση στα δάχτυλα. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα που δουλεύουν για ώρες στον υπολογιστή ή κάνουν χειρωνακτική εργασία.
 2. Περιφερική νευροπάθεια: Προκαλείται από βλάβη στα περιφερικά νεύρα, δηλ. τα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση και την κίνηση στα χέρια και τα πόδια.
 3. Έλλειψη βιταμινών: Οι βιταμίνες Ε, Β1, Β6, Β12 και νιασίνη (Β3) είναι απαραίτητες για υγιή νεύρα. Η έλλειψη τους οδηγεί πολλές φορές στο αίσθημα μυρμηγκιάσματος.
 4. Εγκυμοσύνη: Το πρήξιμο που εμφανίζεται σε όλο το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να ασκήσει πίεση σε ορισμένα από τα νεύρα, με αποτέλεσμα μούδιασμα στα χέρια, τα πόδια  ή τα δάχτυλα, ιδιαίτερα κατά το πρωινό ξύπνημα.
 5. Άγχος: Μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στα χέρια, στα πόδια, στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, καθώς και στο πρόσωπο και γύρω από το στόμα. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι κρίσεις πανικού και η ημικρανία με αύρα.
 6. Συστηματικές νόσοι: Ορισμένες καταστάσεις, όπως νεφρικές διαταραχές, ηπατική νόσος, αγγειακές βλάβες και αιματολογικές νόσοι, μπορούν να προκαλέσουν περιφερική νευροπάθεια.
 7. Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα: Οφείλεται στην πίεση στο ωλένιο νεύρο- το νεύρο που περνάει μέσα από τον αγκώνα και ελέγχει την αίσθηση και την κίνηση στο χέρι.
 8. Νόσος Raynaud: Αυτή η κατάσταση προκαλείται από την συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα χέρια και τα πόδια ως απάντηση στο κρύο ή το στρες.
 9. Τραυματισμός. Για παράδειγμα μια εξάρθρωση οστού ενδέχεται να προκαλέσει συμπίεση νεύρου.
 10. Εγκεφαλικό επεισόδιο: Συνήθως παρατηρείται μούδιασμα στη μια μεριά του σώματος, που εκτός από το χέρι (αριστερό ή δεξί) – μουδιάζει και ολόκληρο το πόδι ή το μισό πρόσωπο.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του μουδιάσματος στα χέρια εξαρτάται από την αιτία.΄Ετσι, η θεραπεία μπορεί να είναι:

 1. φαρμακευτική αγωγή
 2. φυσικοθεραπεία
 3. ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων για:

 • ανακούφιση του πόνου,
 • αποκατάσταση της λειτουργίας του νεύρου,
 • αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας του μουδιάσματος.

Φυσικά, η λήψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν είναι:

 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των νεύρων, το μεταβολισμό και την αισθητηριακή αντίληψη.
 • Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη ): Η πυριδοξίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.
 • Άλφα-λιποϊκό οξύ: Το άλφα-λιποϊκό οξύ θεωρείται ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Επιπλέον, προτείνεται συχνά σε νευροπάθειες διαβητικής αιτιολογίας.
 • Βιταμίνη Β2: άτομα με έλλειψη ριβοφλαβίνης (Β2) συχνά νιώθουν μούδιασμα στα χέρια ή ευαισθησία στην αφή.
 • Ακέτυλο-L-Καρνιτίνη: φαίνεται να μειώνει τον πόνο και να δρα νευροπροστατευτικά σε περιπτώσεις περιφερικής νευροπάθειας και  ήπιες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Επιπλέον, εξωτερικά φαίνεται να βοηθά το μασάζ με έλαιο λιναρόσπορου.

Πότε το μούδιασμα στα χέρια είναι ανησυχητικό;

Εάν το μούδιασμα στα χέρια σας διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες ή εάν παρατηρήσετε ότι έρχεται και φεύγει, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ιατρό, εάν τα χέρια σας είναι μουδιασμένα και έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Μούδιασμα σε άλλα μέρη του σώματός σας
 • Παράλυση
 • Σύγχυση
 • Ζάλη
 • Διαταραχές στην ομιλία
 • Απώλεια ελέγχου του εντέρου και/ή της ουροδόχου κύστης
 • Εξάνθημα

Συμπερασματικά

Το μούδιασμα στα χέρια τις περισσότερες φορές αποτελεί ένα ακίνδυνο σύμπτωμα, το οποίο οφείλεται στη συμπίεση ενός νεύρου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν το μούδιασμα επιμένει για μέρες ή επανέρχεται στο ίδιο σημείο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας, καθ’ ότι ενδέχεται να χρήζει άμεσης διερεύνησης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::