Πότε η απλή γρίπη μετατρέπεται σε πνευμονία στα παιδιά

Έχει παρατηρηθεί πως λίγες μέρες μετά από ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία κυρίως στα μικρά παιδιά.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου το 30% των κρουσμάτων πνευμονίας κάθε χρόνο, έχουν ως αιτία τη γρίπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το παιδί εμφανίζει πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος, απώλεια διάθεσης και όρεξης, ενώ μπορεί να έχει εμέτους. Επιπλέον, την ώρα που εισπνέει οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν τα σημεία μεταξύ των πλευρών στο θώρακα να «μπαίνουν προς τα μέσα». Στο ενδεχόμενο που η μόλυνση αφορά το κατώτερο μέρος των πνευμόνων, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και πόνος στην κοιλιά. Η διάρκεια μιας πνευμονίας ποικίλλει ανάλογα με το παθογόνο που την προκαλεί και συνήθως αντιστοιχεί σε 2 εβδομάδες.

Οι τρεις τύποι πνευμονίας

Βακτηριακή πνευμονία

Προκαλείται από βακτήρια με συχνότερο τον πνευμονιόκοκκο. Άλλα βακτήρια είναι ο group B στρεπτόκοκκος (πιο συχνός στα νεογνά), ο σταφυλόκοκκος aureus και ο group A στρεπτόκοκκος (πιο συχνός στα παιδιά>5 ετών).
Η βακτηριακή πνευμονία έχει συνήθως απότομη έναρξη. Τα παιδιά παρουσιάζουν πυρετό (συνήθως με ρίγος), βήχα (συνήθως παραγωγικό), πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, εμέτους ή διάρροιες, μειωμένη όρεξη, εύκολη κόπωση.

Ιογενής πνευμονία

Προκαλείται από ιούς στους οποίους περιλαμβάνονται ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ιοί της παραγρίππης, ιοί της γρίπης και ο αδενοιός. Τα πρώιμα συμπτώματα της ιογενούς πνευμονίας είναι τα ίδια με εκείνα της βακτηριακής πνευμονίας. Ωστόσο, στην ιογενή πνευμονία η συμπτωματολογία μπορεί να είναι πιο ήπια και συχνά ο βήχας συνοδεύεται από συριγμό. Οι ιογενείς πνευμονίες μπορεί να επιπλακούν στην πορεία τους από κάποιο μικρόβιο και η λοίμωξη να γίνει μεικτή.

Μυκοπλασματική πνευμονία

Προκαλείται από το μυκόπλασμα έναν μικροοργανισμό που προκαλεί μία ήπια εκτεταμένη συνήθως πνευμονία που αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μία επικράτηση στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα συμπτώματα της μυκοπλασματικής πνευμονίας χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση βήχα και πυρετού χωρίς συνήθως συμπωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό, καθώς και επίμονου βήχα που μπορεί να διαρκεί 3- 4 εβδομάδες.

Ένα σημαντικό «όπλο» στην αποφυγή και την πρόληψη των πνευμονιών είναι ο εμβολιασμός του παιδιού. Όπως προβλέπεται, όλα τα παιδιά εμβολιάζονται έναντι του αιμόφιλου και του κοκκύτη. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου για την αντιμετώπιση της πνευμονίας αλλά και για τα μέτρα πρόληψης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::