Υπερδιπλάσιος είναι ο κίνδυνος απειλητικών για τη ζωή καταγμάτων των οστών σε ηλικιωμένους που κάνουν χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε φιλοξενούμενους γηροκομείων.
“Περίπου το 40% των ηλικιωμένων που παθαίνουν κάταγμα ισχίου πεθαίνει μέσα στον επόμενο χρόνο, επομένως είναι πραγματικά ανησυχητικό να διαπιστώνουμε ότι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται από το 70% των ηλικιωμένων υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο κατάγματος των οστών”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Chintan Dave.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 29.648 ηλικιωμένους ασθενείς σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας, για να συγκρίνει τον κίνδυνο καταγμάτων σε ισχίο, λεκάνη και χέρια εντός 30 ημερών από την έναρξη της αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής. Οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο κατάγματος των οστών σε ασθενείς που ξεκίνησαν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση με παρόμοιους ασθενείς που δεν έπαιρναν φάρμακα για την υπέρταση.
Παρατήρησαν, δε, ότι οι ασθενείς με άνοια ή με συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) πάνω από 139 ή με διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή) πάνω από 79 ή που δεν έχουν πρόσφατα χρησιμοποιήσει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, έχουν τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο κατάγματος!
Γιατί τα φάρμακα για την υπέρταση συνδέονται με κατάγματα οστών
Ο αυξημένος κίνδυνος αποδίδεται στην τάση των φαρμάκων να βλάπτουν την ισορροπία του ατόμου. Η διαταραχή της ισορροπίας επηρεάζει τους ασθενείς ιδιαίτερα όταν αρχικά σηκώνονται όρθιοι και παρουσιάζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Δεδομένου ότι πολλοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν και άλλα φάρμακα, οι αλληλεπιδράσεις με αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια γενικά μειωμένη βασική ισορροπία.
“Οι φροντιστές δεν μπορούν να επιτύχουν αυτή τη σωστή ισορροπία κινδύνου και οφέλους, εάν δεν έχουν ακριβή δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους. Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη τους δίνει πληροφορίες που τους βοηθούν να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς τους”, πρόσθεσε ο ίδιος.