Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τρόφιμα στην κουζίνα. Ωστόσο, όσοι έχουν δοκιμάσει να τις καθαρίσουν εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι έχουν την τάση να μαυρίζουν πολύ γρήγορα όταν εκτεθούν στον αέρα. Αυτό συμβαίνει λόγω μιας φυσικής διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση, η οποία ενεργοποιείται όταν το εσωτερικό της πατάτας έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο.
Γιατί μαυρίζουν οι πατάτες;
Όταν κόβουμε ή καθαρίζουμε τις πατάτες, σπάνε τα κύτταρά τους και εκτίθεται ένα ένζυμο που αντιδρά με το οξυγόνο, προκαλώντας τον χαρακτηριστικό καφέ αποχρωματισμό. Αν και αυτό δεν τις καθιστά επικίνδυνες για κατανάλωση, επηρεάζει την εμφάνισή τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη γεύση τους.
Πώς να τις αποθηκεύσετε σωστά;
- Σε νερό: Ο πιο γνωστός τρόπος είναι να τοποθετήσετε τις καθαρισμένες πατάτες σε ένα μπολ με κρύο νερό, καλύπτοντάς τες πλήρως. Το νερό δημιουργεί ένα φράγμα που αποτρέπει την επαφή τους με τον αέρα, καθυστερώντας την οξείδωση.
- Με λίγο λεμόνι ή ξίδι: Προσθέτοντας λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού ή λίγο ξίδι στο νερό, μειώνεται το pH και επιβραδύνεται ακόμα περισσότερο το μαύρισμα.
- Αποθήκευση στο ψυγείο: Καλό είναι το μπολ με τις πατάτες να τοποθετηθεί στο ψυγείο. Έτσι μπορούν να διατηρηθούν φρέσκες έως και 24 ώρες.
- Όχι αεροστεγή δοχεία χωρίς νερό: Η αποθήκευση καθαρισμένων πατατών χωρίς νερό, ακόμη και σε ψυγείο, δεν αποτρέπει την οξείδωση.
Συμπέρασμα
Οι καθαρισμένες πατάτες μπορούν να παραμείνουν φρέσκες και χωρίς μαυρίσματα, αρκεί να αποθηκευτούν σωστά. Το κρύο νερό, σε συνδυασμό με λεμόνι ή ξίδι, αποτελεί την πιο απλή και αποτελεσματική λύση, ειδικά όταν θέλουμε να προετοιμάσουμε ένα γεύμα από νωρίς χωρίς να ανησυχούμε για την εμφάνισή τους.