Πώς η παχυσαρκία των γονιών επηρεάζει τα παιδιά τους – Ανατρεπτική μελέτη

Μια έρευνα αποκαλύπτει την ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας των γονέων και των παιδιών τους κατά τη μέση ηλικία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα στη μέση ηλικία εάν και οι δύο γονείς τους είχαν παχυσαρκία σε αυτή την ηλικιακή περίοδο. Εάν μόνο ένας από τους γονείς ήταν παχύσαρκος, τότε οι πιθανότητες τριπλασιάζονται. Τα αποτελέσματα αυτά θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία που θα διεξαχθεί στη Βενετία.

«Παρότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας γονέων και παιδιών, ελάχιστες μελέτες έχουν εξετάσει αν αυτή η μετάδοση της παχυσαρκίας συνεχίζεται πέρα από την εφηβεία και στην ενήλικη ζωή», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Μαρί Μίκελσεν, από το Τμήμα Κοινοτικής Ιατρικής του Αρκτικού Πανεπιστημίου UiT της Νορβηγίας. «Θέλαμε να κατανοήσουμε πώς ο δείκτης μάζας σώματος των γονέων συσχετίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος των παιδιών τους, όταν αυτά έχουν ενηλικιωθεί και έχουν ζήσει ανεξάρτητα για πολλά χρόνια», προσθέτει.

Η έρευνα αυτή στηρίχθηκε σε δεδομένα από τη Μελέτη Tromso, μια διαχρονική μελέτη υγείας που διεξάγεται στη Νορβηγία. Συμμετείχαν άτομα ηλικίας 40-59 ετών από την έβδομη φάση της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016, καθώς και στοιχεία για τους γονείς τους από την ίδια ηλικιακή φάση, που είχαν συγκεντρωθεί κατά την τέταρτη φάση της μελέτης, το διάστημα 1994-1995. Συνολικά, εξετάστηκαν 2.068 τριάδες που αποτελούνταν από γονείς και τα ενήλικα παιδιά τους.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος των γονέων στη μέση ηλικία και του δείκτη μάζας σώματος των απογόνων τους στην ίδια ηλικία.

Όταν και οι δύο γονείς ζούσαν με παχυσαρκία στη μέση ηλικία, οι απόγονοί τους είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν και οι ίδιοι με παχυσαρκία στη μέση ηλικία σε σχέση με τους ενήλικες που και οι δύο γονείς είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι πιθανότητες ήταν επίσης αυξημένες όταν μόνο ο ένας γονέας είχε παχυσαρκία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όταν μόνο η μητέρα είχε παχυσαρκία, οι απόγονοι είχαν 3,44 φορές υψηλότερες πιθανότητες να έχουν παχυσαρκία, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους πατέρες ήταν 3,74.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::