Τα αυξημένα τριγλυκερίδια είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός για την καρδιά. Τί είναι, όμως, τα τριγλυκερίδια;
Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λιπιδίων που υπάρχουν στο αίμα και αποθηκεύουν ενέργεια στα λιποκύτταρα. Ενώ είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, τα υψηλά επίπεδά τους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της αρτηριοσκλήρωσης.
Η διατροφή, η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Η έγκυρη μέτρηση και ο έλεγχός τους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού μας.
Σε ποιες τιμές θεωρούνται φυσιολογικά;
Οι τιμές των τριγλυκεριδίων που θεωρούνται φυσιολογικές ενδέχεται να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με τη σωματική του κατάσταση, την ηλικία του κ.ά. Ωστόσο, οι γενικές τιμές αναφοράς των τριγλυκεριδίων είναι οι εξής:
- Φυσιολογική τιμή: Κάτω από 150 mg/dl
- Ενδιάμεση τιμή: Από 150 mg/dl έως 199 mg/dl
- Αυξημένη τιμή: Από 200 mg/dl έως 499 mg/dl
- Πολύ αυξημένη τιμή: Από 500 mg/dl και πάνω
Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και συμβουλές.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τα τριγλυκερίδια;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι εξής:
- Η διατροφή: Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών και υδατανθράκων, όπως το κόκκινο κρέας και τα σάκχαρα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να ευθύνεται για την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
- Η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής: Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα υγείας, εκτός της αύξησης των τριγλυκεριδίων.
- Γενετικοί παράγοντες: Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και συστήνεται στα άτομα με ιστορικό στην οικογένειά τους να κάνουν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους, να αθλούνται και να προσέχουν τη διατροφή τους.
- Ορμονικές αλλαγές: Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να επηρεάσουν μεταξύ άλλων και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
- Ασθένειες και παθήσεις: Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2, μία ηπατική ή νεφρική νόσος, μπορούν να κρύβονται πίσω από τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων, όμως οι ακριβείς αιτίες και οι συνθήκες που οδήγησαν εκεί ενδέχεται να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
Τι προβλήματα προκαλούν τα τριγλυκερίδια στην υγεία όταν αυξηθούν;
Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με την υπέρταση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως αυτά της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα και να αυξήσουν τις τιμές της κακής χοληστερίνης, αυξάνοντας μαζί της και τους κινδύνους εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η συνολική υγεία του ατόμου, η ύπαρξη υποκείμενων ασθενειών και ο τρόπος ζωής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λάβετε εξατομικευμένη αξιολόγηση και διάγνωση.
Πώς θα μειώσουμε αποτελεσματικά τα τριγλυκερίδια;
Η μείωση των τριγλυκεριδίων είναι ουσιώδης για την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να επιτευχθεί με μία ολιστική προσέγγιση, που θα συμπεριλαμβάνει αλλαγές τόσο στις διατροφικές συνήθειες, όσο και στο συνολικό τρόπο ζωής.
- Υγιεινή διατροφή: Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια, κοτόπουλο και υγιεινά λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
- Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης: Όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά και το λευκό ψωμί.
- Αλκοόλ: Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση του. Έτσι, προστατεύετε την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.
- Άσκηση: Ξεκινήστε περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση ή ποδηλασία για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά ή έστω 3-4 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL.
- Απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και, συνήθως, είναι απόρροια των αλλαγών που αναφέραμε αμέσως παραπάνω.
- Συμπληρώματα διατροφής: Μπορείτε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα που θα ενισχύσει όλες τις παραπάνω προσπάθειές σας, που θα συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Τέλος, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος, μιας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής σας, κατόπιν σύστασης του θεράποντος γιατρού σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των γιατρών σχετικά με τη λήψη φαρμάκων και κάνετε τακτικά τις προληπτικές εξετάσεις σας.