Πώς να αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα μάτια

Πολύ συχνά εμφανίζεται ερυθρότητα στα μάτια που μπορεί να συνοδεύεται από ερεθισμό, τσούξιμο ή και κάψιμο. Είναι σημαντικό το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται άμεσα, για να υποχωρούν τα συμπτώματα και να διατηρείται η υγεία των ματιών σας.

Ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι δροσερές κομπρέσες με κρύες πετσέτες, ειδικά για τα μάτια που κοκκινίζουν από την κούραση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες (δάκρυα), για να ενυδατώσετε τα μάτια σας και να μειώσετε την ερυθρότητα.

Όλες οι αιτίες που προκαλούν κοκκινίλες – ερυθρότητα στα μάτια

Η κοκκινίλα ή ερυθρότητα στα μάτια μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Ορισμένες από τις κοινές περιλαμβάνουν:

  1. Φλεγμονές: Οι φλεγμονές είναι μια συνήθης αιτία ερυθρότητας στα μάτια. Μια κοινή μορφή φλεγμονής των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα και πρήξιμο.
  2. Φαρμακευτικές αγωγές: Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δάκρυα και, αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο. Μη διακόπτετε φαρμακευτικές αγωγές χωρίς την πρότερη έγκριση του θεράποντα ιατρού.
  3. Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλα στα μάτια. Συνήθως, προκαλούν ερεθισμό των βλεφάρων και της γύρω περιοχής, που συνοδεύεται από κνησμό, πρήξιμο, ερυθρότητα και δακρύρροια. Οι αλλεργείες μπορεί να είναι εποχικές ή να προκαλούνται από την έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, την επαφή με κατοικίδια και τη σκόνη.
  4. Φακοί επαφής: Αν οι φακοί σας έχουν στεγνώσει ή τους ακουμάτε συχνά με τα χέρια είναι πιθανό να εμφανίσετε ερεθισμούς. Επίσης, η παρατεταμένη χρήση φακών μπορεί να ταλαιπωρήσει τα μάτια σας και να εμφανίσουν κοκκινίλες, αίσθημα καύσου και κνησμό.
  5. Ρήξη αγγείου: Αν το ένα μάτι σας είναι υπερβολικά κόκκινο σε ένα σημείο εσωτερικά, είναι πιθανό να έχετε πάθει ρήξη αγγείου. Η εξέταση από έναν οφθαλμίατρο σε αυτήν την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη.
  6. Ξηροφθαλμία: Η ξηροφθαλμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή τα δάκρυα εξατμίζονται υπερβολικά γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, κοκκινίλα και αίσθημα καύσου στα μάτια. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες και σε όσους δουλεύουν πολλές ώρες μπροστά από οθόνες.
  7. Φωτοερεθισμός: Η παρατεταμένη έκθεση σε έντονο φως, όπως τον ήλιο ή το blue light από οθόνες υπολογιστών, μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλα στα μάτια. Ειδικά το καλοκαίρι, ο ήλιος σε συνδυασμό με το αλάτι της θάλασσας είναι πολύ πιθανό να κάνουν τα μάτια σας κόκκινα.
  8. Κόπωση και έλλειψη ύπνου: Αν δεν ξεκουράζεστε σωστά, δεν κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ και κάνετε μία δουλειά που κουράζει τα μάτια σας (π.χ. να δουλεύετε μπροστά σε υπολογιστή) είναι πολύ πιθανόν τα μάτια σας να είναι συχνά κόκκινα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες κοκκινίλας στα μάτια και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε συχνή ή σοβαρή ερυθρότητα στα μάτια, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για αξιολόγηση και διάγνωση.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο;

Εάν τα μάτια σας είναι κόκκινα, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, στις οποίες θα ήταν σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για άμεση αντιμετώπιση. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επίμονη ερυθρότητα: Εάν οι κοκκινίλες στα μάτια συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επιδεινώνονται, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο άμεσα, καθώς μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρότερης κατάστασης.
  • Επιπλέον συμπτώματα: Εάν η ερυθρότητα συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο, δυσφορία, αίσθημα ξηρότητας, κνησμό, πρήξιμο, αλλαγές στην όραση ή διπλωπία, συνίσταται η άμεση επίσκεψη στον γιατρό.
  • Τραυματισμός: Εάν η κοκκινίλα στα μάτια είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, εισχώρηση ξένου αντικειμένου ή επαφή με επιβλαβή ουσία, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Ιστορικό προβλημάτων στα μάτια: Εάν έχετε προηγούμενα προβλήματα ματιών, όπως γλαύκωμα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να προτείνει κατάλληλη αγωγή.

Σε γενικές γραμμές, εάν ανησυχείτε για τις κοκκινίλες στα μάτια σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός οφθαλμίατρου. Ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να καθορίσει την ακριβή αιτία της ερυθρότητας και να σας παράσχει την κατάλληλη αγωγή ή συμβουλές για τη βελτίωση της κατάστασής σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να τα ανακουφίσετε άμεσα;

Για να ανακουφίσετε άμεσα την ερυθρότητα στα μάτια, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε δροσερές κομπρέσες: Εφαρμόστε κρύα πετσέτα σε κλειστά μάτια για μερικά λεπτά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της ερυθρότητας.
  • Χρησιμοποιήστε ενυδατικά δάκρυα: Τα αποστειρωμένα δάκρυα ενυδατώνουν τα μάτια και μειώνουν την ερυθρότητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για τη σωστή χρήση και δοσολογία.
  • Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες: Αποφύγετε το κάπνισμα, τη σκόνη και τα αλλεργιογόνα που μπορεί να επιδεινώσουν την ερυθρότητα.
  • Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου: Φορέστε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν την εκθεση στο φως, προστατεύοντας τα μάτια σας.
  • Φορέστε γυαλιά οράσεως με προστασία από το blue light: Ακόμη κι αν δεν έχετε προβλήματα όρασης, είναι καλό να έχετε ένα ζευγάρι γυαλιά για blue light που θα προστατεύουν τα μάτια σας από την υπερέκθεση στις ψηφιακές οθόνες. Επίσης, συνίσταται να μειώσετε τη φωτεινότητα των οθονών σας και να ενεργοποιήσετε τον νυχτερινό φωτισμό, όπου προσφέρεται, για τη μείωση της έκθεσης στη μπλε ακτινοβολία.
  • Αποφύγετε το μακιγιάζ: Αποφύγετε τη χρήση μακιγιάζ στα μάτια, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την ερυθρότητα. Εάν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για ευαίσθητα μάτια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::