Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από την κατανάλωσή τους, είναι σημαντικό να επιλέγετε φρέσκα και ασφαλή θαλασσινά. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.
1. Ελέγξτε τη φρεσκάδα
Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να έχουν καθαρά, λαμπερά μάτια και υγρό, στιλπνό δέρμα. Τα βράγχια τους πρέπει να είναι κόκκινα ή ροζ και να μην έχουν βλέννα ή δυσάρεστη οσμή. Το σώμα του ψαριού πρέπει να είναι σφιχτό και ελαστικό όταν το πιέζετε.
Για τα οστρακοειδή, όπως μύδια και στρείδια, βεβαιωθείτε ότι τα κελύφη είναι κλειστά ή κλείνουν όταν τα αγγίζετε. Αν παραμένουν ανοιχτά, αυτό σημαίνει ότι είναι νεκρά και δεν πρέπει να καταναλωθούν.

2. Προτιμήστε υπεύθυνη αλιεία
Η υπεραλίευση και η ρύπανση των θαλασσών επηρεάζουν την ποιότητα των ψαριών. Προτιμήστε προϊόντα με πιστοποιήσεις βιώσιμης αλιείας, όπως MSC (Marine Stewardship Council), ή επιλέξτε βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες.
3. Αποφύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα
Ορισμένα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας και ο τόνος, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρο και πέστροφα, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 και χαμηλά σε βαρέα μέταλλα.
4. Δώστε προσοχή στη μυρωδιά και την αποθήκευση
Τα ψάρια και τα οστρακοειδή πρέπει να έχουν ευχάριστη, ελαφρώς θαλασσινή μυρωδιά. Αν μυρίζουν αμμωνία ή κάτι δυσάρεστο, καλύτερα να τα αποφύγετε. Επίσης, προτιμήστε προϊόντα που διατηρούνται σε πάγο ή σε χαμηλή θερμοκρασία.
5. Προσέξτε τα κατεψυγμένα θαλασσινά
Τα κατεψυγμένα ψάρια και οστρακοειδή πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς σημάδια αποχρωματισμού ή κρυστάλλους πάγου, που υποδηλώνουν ότι έχουν αποψυχθεί και ξανακαταψυχθεί.
Επιλέγοντας σωστά τα θαλασσινά σας, εξασφαλίζετε ένα υγιεινό και ασφαλές γεύμα για εσάς και την οικογένειά σας.