Οι αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου, όσο και τον τρόπο της σκέψης κυρίως σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις εισερχόμενες πληροφορίες, καθώς και την προσοχή τους.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται ο εγκέφαλός τους από τη γλυκόζη», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Laura Germine.
Για να το ανακαλύψουν, χρησιμοποίησαν φορητούς ψηφιακούς αισθητήρες γλυκόζης και γνωστικά τεστ μέσω smartphone, μέσω των οποίων συνέλεξαν δεδομένα για 200 άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Κατά τη διάρκεια 15 ημερών, τα δεδομένα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάθε ατόμου, συλλέγονταν μέσω των αισθητήρων κάθε πέντε λεπτά. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τα γνωστικά τεστ τρεις φορές την ημέρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονταν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν είτε πολύ χαμηλά είτε πολύ υψηλά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι μειώσεις παρατηρήθηκαν μόνο όταν επρόκειτο για την ταχύτητα επεξεργασίας και όχι για την προσοχή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι τύποι ασθενών με διαβήτη τύπου 1, ηλικιωμένοι ή άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, ήταν πολύ πιο ευάλωτοι από άλλους στις επιπτώσεις των επιπέδων γλυκόζης στη λειτουργία του εγκεφάλου.