Πώς ο διαβήτης μας μαθαίνει να φροντίζουμε τον εαυτό μας

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να ακολουθούν ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο φροντίδα του εαυτού τους. Στην πραγματικότητα, αυτό το ίδιο πλάνο, θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι μας, λένε οι ειδικοί. Οι προσεγμένες διατροφικές συνήθειες, η μείωση της ζάχαρης, του αλκοόλ και του καπνίσματος είναι συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινότητας όλων και χαρίζουν υγεία και μακροζωία.

Για τα άτομα με διαβήτη, ωστόσο, η επιπλέον προσοχή στην φροντίδα του σώματος, περιλαμβάνει τα άκρα και κυρίως τα πόδια. Συχνά, τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στα προβλήματα των ποδιών, γιατί η πάθηση ενδέχεται να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος ή να προκαλέσει κάποια βλάβη στα νεύρα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για το Διαβήτη, ένα στα πέντε άτομα με διαβήτη χρειάζονται ιατρική περίθαλψη για τέτοιου τύπου προβλήματα.

Η συνολική καλή εικόνα της υγείας επιτυχγάνεται μέσα από μικρές καθημερινές συνήθειες φροντίδας του σώματος!

Η λύση είναι απλή, εύκολη και άμεση! Η λεπτομερής παρατήρηση των άκρων είναι ένα απαραίτητο της καθημερινής φροντίδας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση και την πρόληψη μεγαλύτερων προβλημάτων. Εάν παρατηρήσετε σκασμένα δάχτυλα που είναι ερεθισμένα και τσούζουν, εάν τα πόδια σας είναι μουδιασμένα, κρύα και επιρρεπή σε μολύνσεις, τότε αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον διαβήτη. Καθώς μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 50% των ατόμων με διαβήτη αντιμετωπίζουν νευρικές βλάβες στα άκρα, δεν βλάπτει να είστε περισσότεροι προσεκτικοί.

Tips για την φροντίδα και την προστασία των άκρων

Καθαριότητα και Ενυδάτωση: Για να διατηρήσετε τα πόδια σας σε καλή κατάσταση, χρειάζεται να τα πλένετε με κάποιο ήπιο καθαριστικό σαπούνι και στη συνέχεια να τα στεγνώνετε προσεκτικά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα. Εφαρμόστε επίσης μία ενυδατική λοσιόν στα δάκτυλα αλλά και στη φτέρνα για να διατηρήσετε το δέρμα σας μαλακό και να αποφύγετε τα «σκασίματα» και τις ρωγμές που μπορούν να προκαλέσουν κάποια ανεπιθύμητη μόλυνση.

Αποφύγετε τη θερμότητα και το κρύο: Ο διαβήτης μπορεί να κάνει τα άκρα περισσότερα ευαίσθητα στη ζέστη και το κρύο. Γι’αυτό φροντίστε να τα προστατεύετε από τις ακραίες θερμοκρασίες, αποφεύγοντας για παράδειγμα να περπατάτε ξυπόλυτοι στο παγωμένο πάτωμα ή να τα φέρνετε σε άμεση επαφή με θερμαντικές συσκευές.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας: Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας των άκρων όταν έχετε διαβήτη. Για να αποφύγετε τα προβλήματα πριν ακόμα αυτά ξεκινήσουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας για πλήρη εξέτασή τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Επιλέξτε τα κατάλληλα παπούτσια: Φορέστε άνετα παπούτσια που προσαρμόζονται καλά στο πόδι σας, επιτρέποντάς του να αναπνέει. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια, τα στενά, μυτερά παπούτσια, ή τα ανοιχτά σανδάλια που αφήνουν τα δάκτυλά σας εκτεθειμένα. Τα ιδανικά παπούτσια έχουν δερμάτινες άκρες, χωρίς σκληρές, εσωτερικές ραφές, και μαλακή επιφάνεια χωρίς κανένα τραχύ σημείο, ώστε να μην σχηματίζονται πληγές, κάλοι και φουσκάλες.

Κάλτσες για ευαίσθητα πόδια: Το πιο κατάλληλο μέσο περιποίησης και υγιεινής για τις ιδιαίτερες σωματικές ανάγκες της επιδερμίδας των διαβητικών ποδιών είναι οι Διαβητικές Κάλτσες. Ειδικά σχεδιασμένες ώστε να είναι απαλές σαν χάδι, αγκαλιάζουν τα άκρα και χαρίζουν προστασία απο τραυματισμούς, πληγές και έλκος ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα στεγνό και καθαρό περιβάλλον για το πόδι.

Ειδική Σύνθεση: Οι διαβητικές κάλτσες συνδυάζουν το Οργανικό Βαμβάκι με ιόντα ασημιού (x-static ίνες) συνθέτοντας το ιδανικό θερομρρυθμιστικό νήμα που απομακρύνει την υγρασία και κρατάει τα πόδια ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Δημιουργούν έτσι μια αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή ασπίδα προστασίας και υγιεινής για τα άκρα που διαρκεί όλη τη μέρα!

Εξειδικευμένος Σχεδιασμός: Οι κάλτσες που απευθύνονται στα διαβητικά πόδια είναι ειδικά σχεδιασμένες χωρίς ραφές, με ειδικό τελείωμα στη που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος. Έτσι μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα δημιουργίας πληγών και τα πόδια προστατεύονται και μένουν υγιή.
Η υπεύθυνη φροντίδα δεν είναι μια πολύωρη και πληκτική διαδικασία. Αντίθετα, μπορεί εύκολα να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας και να σας χαρίσει υγεία και χαμόγελα!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::