Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, πιθανόν γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να κρατήσετε τα επίπεδα της LDL χαμηλά. Τι γίνεται, όμως, με τον καφέ;
Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, και πολλές έρευνες έχουν επισημάνει τα οφέλη του για την υγεία. Πώς, όμως, επηρεάζει τη χοληστερόλη;
Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ (έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να είναι ευεργετική, ενώ η υπερβολική κατανάλωση (πάνω από 4 φλιτζάνια) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine. Αν και ο καφές δεν περιέχει χοληστερόλη, περιέχει φυσικά έλαια που περιλαμβάνουν καφεστόλη και καβεόλη, χημικές ενώσεις που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, όπως αναφέρει το Cleveland Clinic. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν καφέ για χρόνια έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Καφές φίλτρου και χοληστερόλη
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 παρακολούθησε πόσο καφέ πίνουν οι άνθρωποι στις ηλικίες από 18 εως 24 μέσα σε μία εβδομάδα και ταυτόχρονα παρακολούθησε και τα επίπεδα της χοληστερόλης τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ροφήματα με βάση τον εσπρέσο, είχαν πιο υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Ο εσπρέσο παρασκευάζεται ρίχνοντας ζεστό νερό στους κόκους του καφέ, αντί να στάζει αργά μέσα από ένα φίλτρο όπως συνηθίζεται στις καφετιέρες φίλτρου που έχουμε στα σπίτια μας. Άλλες παρόμοιες μέθοδοι περιλαμβάνουν τον βρασμένο καφέ, τον τούρκικο, αλλά και την καινούρια μέθοδο του pour-over, μία χειροκίνητη μέθοδος παρασκευής καφέ που προσφέρει καλύτερο έλεγχο των αποτελεσμάτων του καφέ.
Ταυτόχρονα τα φίλτρα που χρησιμοποιείτε στην καφετιέρα σας, απορροφούν και έτσι και μειώνουν σημαντική ποσότητα από τα έλαια που περιέχονται στον καφέ. Οι ερευνητές καταλήγουν, πως οι ασθενείς που θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους, θα πρέπει να προτιμούν τον καφέ φίλτρου.
Δώστε μία ευκαιρία στον ντεκαφεϊνέ
Αρκετές έρευνες αναφέρουν πως ο καφές που περιέχει καφεΐνη είναι πιο πιθανό να ανεβάσει τις τιμές της χοληστερόλης σας σε σχέση με τον ντεκαφεϊνέ . Παρ’όλο που ακόμα δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση της καφεΐνης με τα επίπεδα της χοληστερόλης, προτιμήστε καφέ χωρίς καφεΐνη αν σας ανησυχεί η χοληστερόλη σας.
Δώστε προσοχή στο τι βάζετε στον καφέ σας
Αν και η έρευνα δεν είναι ξεκάθαρη για τον αν ο καφές σχετίζεται με τα επίπεδα της χοληστερόλης, οι ερευνητές σίγουρα γνωρίζουν πως τα κορεσμένα λίπη επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε διάφορα υλικά που προσθέτουμε στον καφέ μας. Για παράδειγμα:
- Κρέμα: Πολλές έρευνες αναφέρουν πως οι κρέμες που χρησιμοποιούνται στον καφέ που περιέχουν πλήρη λιπαρά, περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Κάποιες άλλες επιλογές ώστε να μην αυξηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας είναι οι κρέμες με χαμηλότερα λιπαρά ή από φυτικά υλικά.
- Γλυκά ροφήματα καφέ: Υπάρχουν πολλά ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλλά θυμίζουν πιο πολύ μιλκσεικ παρά καφέ, τα οποία περιέχουν και υψηλές ποσότητες ζάχαρης αλλά και υλικά με αρκετά κορεσμένα λίπη.
- Καφές “bulletproof” : Αυτό το είδος καφέ είναι πολύ δημοφιλές σε αυτούς που κάνουν κετο διατροφή, καθώς αποτελεί μία εναλλακτική του πρωινού , αφού προσθέτουν βούτυρο ή λάδι καρύδας στον καφέ. Και τα δύο έχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και κατά συνέπεια αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.