Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου 1988, “έφυγε” από τη ζωή ο άνθρωπος που κατάφερε να ανατρέψει τις ισορροπίες της ζωής.
«Στη ζωή, οι μάνες κάνουν όχι μόνο όσα μπορούν, αλλά και όσα δεν μπορούν», είχε πει ο Πάτρικ Στέπτοου, ο μαιευτήρας που κατάφερε μέσω της εξωσωματικής να δώσει ζωή, εκεί που η φύση το αρνήθηκε.
Ήταν 25 Ιουλίου το 1978, όταν μετά από 12 χρόνια μελέτης, η επιστήμη κατάφερε αυτό, που μέχρι τότε έμοιαζε αδιανόητο. Ήρθε στον κόσμο το πρώτο «Θαύμα της γέννησης» ή «Το μωρό του αιώνα» όπως ονομάστηκε. Η Λουίζ Μπράουν, ήταν αποτέλεσμα της μεθόδου IVF (in vitro Fertilization) και η σύλληψη της έγινε μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών.
Η μητέρα της, ήταν η 29χρονη τότε Λίνσλεϊ Μπράουν, η οποία προσπαθούσε χωρίς αποτέλεσμα, να μείνει έγκυος από τότε που ήταν μόλις 19 ετών. Έπειτα από επανειλημμένες απογοητεύσεις που την οδήγησαν σε απόγνωση, αποφάσισε να δοκιμάσει τη μέθοδο της εξωσωματικής, η οποία βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια επιτυχία.
Στις αρχές του 1977, ο Πάτρικ Στέπτοου έγραψε στο ημερολόγιο του «αυτή τη φορά νιώθω σίγουρος» και λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η επιμονή του, άλλαξε τη ζωή της Λίνσλεϊ και μαζί την ιστορία της ιατρικής, τη στιγμή που στα νοσοκομεία δινόντουσαν οι πρώτες μάχες στον πόλεμο κατά του AIDS.
Η συγκεκριμένη εγκυμοσύνη, προκάλεσε τέτοια φρενίτιδα στον μιντιακό κόσμο, που αποφασίστηκε ο τοκετός να πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή, τα μεσάνυκτα, κάτω από άκρα μυστικότητα. Τελικά, λίγο πριν την εκπνοή της 25ης Ιουλίου, στις 11:47 το βράδυ, ήρθε στη ζωή το μωρό που αργότερα έγινε εξώφυλλο ως σύμβολο ελπίδας.