Η σαρκοπενία είναι η φυσιολογική μείωση της σκελετικής μάζας και της μυϊκής ισχύος που συνδέεται με την ηλικία.
Κατά την εφηβεία και την ενήλικη ζωή, ο οργανισμός μας καταλαμβάνεται σταδιακά από τη σαρκοπενία, με τη μυϊκή μάζα να μειώνεται κατά 20-40%. Στις ηλικίες των εβδομηκοστών και ογδοηκοστών, αυτή η κατάσταση σχετίζεται με την απώλεια αυτονομίας, τη συχνότητα των πτώσεων και την αυξημένη νοσηρότητα.
Παρ’ όλα αυτά, η σαρκοπενία είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ζωής και οι προληπτικές παρεμβάσεις πρέπει να ξεκινούν σε νεότερες ηλικίες, με στόχο την ενίσχυση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας για μελλοντική ανεξαρτησία και ευεξία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι πάσχοντες με διαβήτη που έχουν χαμηλά επίπεδα μυϊκής μάζας, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν πρόωρα από όλες τις αιτίες και ειδικά από καρδιαγγειακά.
Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στη σαρκοπενία και το σακχαρώδη διαβήτη.
Οι ασθενείς με παχυσαρκία, οι διαβητικοί και οι ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σαρκοπενία.
Για τις αναλύσεις τους χρησιμοποίησαν δεδομένα για 1.514 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη US National Health and Nutrition Examination Survey, που ξεκίνησε το 1999.
Παρατήρησαν ότι η χαμηλή μυϊκή μάζα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο κίνδυνος αυτός συνδέεται αποκλειστικά με τη σαρκοπενία και όχι με άλλους παράγοντες όπως η κακή ρύθμιση της γλυκόζης ή οι επιπλοκές του διαβήτη στα μικρά αγγεία.
«Η απώλεια της μυϊκής μάζας αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης και έχει συνδεθεί με χειρότερη υγεία. Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της σαρκοπενίας στους διαβητικούς και εξηγεί τους μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής», καταλήγουν οι ερευνητές.