Στην Ελλάδα πειραματικό προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος

Την περασμένη Τετάρτη μια γυναίκα έλαβε το πρώτο πειραματικό προσωποποιημένο εμβόλιο κατά του δερματικού μελανώματος στην Ελλάδα στο πλαίσιο παγκόσμιας μελέτης που διεξάγεται σε περίπου 1.000 ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψηλού κινδύνου για υποτροπή.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος, δύο στην Αθήνα (Metropolitan Hospital και Λαϊκό Νοσοκομείο) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Διαβαλκανικό και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης).

Ο κύριος ερευνητής από το κέντρο του Metropolitan Hospital, ογκολόγος παθολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και διευθυντής στην Α’ Ογκολογική Κλινική του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπαφαλούκος, μια ώρα μετά την έγχυση, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, τόνισε πως «είναι μία ευτυχής στιγμή».

«Το εμβόλιο έγινε πριν από περίπου 1 ώρα (στις 13:50) χωρίς κάποια αλλεργική ή άλλη αντίδραση για την ασθενή, που έχει μελάνωμα σταδίου 3 C. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι στην ομάδα που μελετάμε την επίδραση του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου και περιμένουμε να καταγράψουμε τα δικά μας αποτελέσματα. Στη διεθνή αυτή μελέτη έχουν εγγραφεί από εμάς περίπου δέκα άρρωστοι», ανέφερε.

Αυτός ο συνδυασμός του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ το Μάιο του 2023, έδειξε ότι η μείωση της υποτροπής και του θανάτου ήταν 44%, αναφέρει ο καθηγητής, Δημήτρης Μπαφαλούκος, ο οποίος εκτιμά ότι η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

«Η μελέτη αυτή δεν ανοίγει απλά δρόμους, αλλά λεωφόρους, και για εμβόλια για άλλες μορφές καρκίνου», τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «έχει προκριθεί ο πνεύμονας και είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά ακόμη δεν έχει μπει σε κλινική μελέτη, θα μπει άμεσα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024».

«Ακολουθεί το εμβόλιο για τον καρκίνο του παγκρέατος, που έχει δοκιμαστεί σε μικρό αριθμό αρρώστων με θετικό αποτέλεσμα, και ετοιμάζονται παράλληλα εμβόλια για καρκίνο ουροδόχου κύστεως. Πιστεύω σε πέντε χρόνια οι περισσότεροι συμπαγείς όγκοι θα μπορούν να υποβληθούν στο συνδυασμό ανοσοθεραπείας και εμβολίου, το οποίο να επισημάνουμε είναι συμπληρωματικό της ανοσοθεραπείας. Επίσης να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι η εγγραφή και η συμμετοχή στην κλινική μελέτη είναι δωρεάν, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα», σημείωσε καταληκτικά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::