Στο μέλλον η ίαση θα επιτυγχάνεται με εισπνοές αρωμάτων

Στην πρωτοποριακή ανακάλυψη ότι η εισπνοή ορισμένων αρωμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης καρκίνου, φλεγμονών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών έφτασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου California-Riverside.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε ποντίκια και αργότερα σε ανθρώπινα κύτταρα, αποκάλυψε ότι η έκθεση σε διακετύλιο, μια ένωση που εντοπίζεται κυρίως στη μαγιά, μεταβάλλει σημαντικά την έκφραση γονιδίων. Το διακετύλιο, που χρησιμοποιείται συνήθως σε αρωματικές ουσίες τροφίμων και ποτών και υπάρχει φυσικά σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να τροποποιεί τις γενετικές δραστηριότητες χωρίς να καταναλώνεται.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι η έκθεση σε οσμή μπορεί να αλλάξει άμεσα τη γονιδιακή έκφραση, ακόμη και σε κύτταρα χωρίς υποδοχείς οσμών», παρατηρεί ο Anandasankar Ray, καθηγητής μοριακής, κυτταρικής και συστημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο California-Riverside. «Αυτά τα μόρια οσμών μπορούν να διαπεράσουν την κυτταρική μεμβράνη και να φτάσουν στον πυρήνα του κυττάρου».

Οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της μελέτης είναι τεράστιες, υποδηλώνοντας ότι η απλή εισπνοή ορισμένων ενώσεων θα μπορούσε να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Η μελέτη υπερβαίνει τις προηγούμενες αντιλήψεις, δείχνοντας ότι αυτά τα μόρια οσμών, που απορροφώνται μέσω του δέρματος, της μύτης, των πνευμόνων και ενδεχομένως του εγκεφάλου, μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη γονιδιακή έκφραση. Η ανακάλυψη αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς οι περιβαλλοντικές μυρωδιές επηρεάζουν την υγεία και την προδιάθεσή μας σε ασθένειες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::