Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης 12

Το επιστημονικός της όνομα είναι κοβαλαμίνη, ωστόσο όλοι τη γνωρίζουμε ως βιταμίνη 12.

Η Β12 ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του συμπλέγματος των βιταμινών Β, είναι υδατοδιαλυτή και δρα κατά τη διαδικασία της πέψης. Τη Β12 μπορεί κανείς να βρει στα θαλασσινά, στη σόγια, στο συκώτι και το κρέας. Συχνά παρατηρείται έλλειψη της βιταμίνης αυτής στους ηλικιωμένους, λόγω μείωσής της ανάλογα με την ηλικία αλλά και στους χορτοφάγους, καθώς δεν τρώνε κρέας.

Ας δούμε μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη της και πως μπορείς να αναγνωρίσεις τη μειωμένη παρουσία της στον οργανισμό:

Νευρικό Σύστημα

Η Β12 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νευρικό μας σύστημα. Αυτο σημαίνει ότι η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.

Κόπωση

Την επόμενη φορά που μπορεί να νιώθεις ανεξήγητα πολύ κουρασμένος ή να παρατηρείς όταν νυστάζεις διαρκώς, θυμήσου ότι η έλλειψη της Β12 συχνά προκαλεί τέτοια συμπτώματα.

Πεσμένη διάθεση

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 συχνά ευθύνεται για τις μεταπτώσεις της διάθεσης, δεδομένης της σχέσης της με το νευρικό σύστημα. Αν, λοιπόν, νιώθεις λίγο πεσμένος τον τελευταίο καιρό, καλό θα ήταν να ελέγξεις τα επίπεδά σου σε βιταμίνη Β12.

Μνήμη

Η έλλειψη βιταμίνης B12 συχνά σχετίζεται με δυσλειτουργίες των γνωστικών λειτουργιών. Έτσι, η μνήμη και η συγκέντρωση είναι από τις πρώτες λειτουργίες, που ενδέχεται να επηρεαστούν, όταν κάποιος έχει έλλειψη της βιταμίνης αυτής.

Χλωμό Δέρμα

Η μη επαρκής πρόσληψη Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει ωχρότητα στην επιδερμίδα.

Άλλα Συμπτώματα

Στα συμπτώματα έλλειψης της Βιταμίνης 12 έχει αναφερθεί ακόμη η ακράτεια, η απώλεια γεύσης και όσφρησης αλλα και οι πονοκέφαλοι

Στον αντίποδα βρίσκονται τα οφέλη της

Η Β12 παρέχει πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μεταξύ αυτών είναι:

Κύτταρα

Διατηρεί τα κύτταρά μας σε καλή κατάσταση. Για την ακρίβεια, συμβάλει στο σχηματισμό, την επισκευή και τη συντήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον η παρουσία της ισχυροποιεί τα νευρικά μας κυτταρα.

Νευρικό Σύστημα

Η Β12 έχει αποδειχθεί ότι βοηθά το νευρικό σύστημα σημαντικά. Μειώνει το άγχος αλλά και την κατάθλιψη.

Μαλλιά-Νύχια

Λόγω της συμβολής της σε μαλλιά, νύχια και δέρμα είναι σημαντικό να λαμβάνεται από εγκύους και θηλάζουσες.

Καρκίνος

Βοηθά στη πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου, όπως είναι του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και του μαστού

Καρδιά

Λόγω του ότι αυξάνει τη ροή του αίματος κάνει καλό και στο καρδιαγγειακό σύστημα

Χοληστερόλη και Αρτηριακή Πίεση

Η Β12 συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενώ συγχρόνως βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Δοσολογία

Η συνιστώμενη δοσολογία για τους ενήλικες είναι 2.4 mg ημερησίως. Στις εγκύους η δοσολογία είναι μεγαλύτερη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει ιδανικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::