Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή για τη γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα δεν είναι κάτι σπάνιο. Μάλιστα αν και είναι κυρίως ή ιογενής ή εμφανίζεται λόγω κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, συχνά παρατηρείται και λόγω απότομων αλλαγών της διατροφής μας, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια κάποιας περιόδου νηστείας.

Η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των φύλων, όμως συχνότερα απαντάται στα παιδιά. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ευκολία μετάδοσής της σε αυτήν την ηλικία και τη δυσκολία τήρησης των κανόνων υγιεινής. Μάλιστα κατά την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου η γαστρεντερίτιδα εμφανίζει έξαρση.

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και δεν είναι πάντα απαραίτητη η ιατρική περίθαλψη.

Μετάδοση γαστρεντερίτιδας

Όπως προαναφέρθηκε, η γαστρεντερίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα λοίμωξης. Ως εκ τούτου, αυτή μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα. Η γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται ευκολότερα από την πρώτη ημέρα νόσησης έως 4 ημέρες μετά την ανάρρωση.

  • Η νόσος μεταδίδεται με τους εξής τρόπους:
  • Όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής
  • Όταν καταναλωθεί μολυσμένη τροφή ή νερό
  • Όταν το άτομο έρθει σε επαφή με κοινόχρηστους χώρους ή και μολυσμένα αντικείμενα
  • Όταν το άτομο έρθει σε επαφή με νοσούντες ή άτομα που ανακάμπτουν από τη γαστρεντερίτιδα

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι κοινά και αρκετά γνωστά σε όλους μας. Η έντονη διάρροια και οι εμετοί είναι τα συχνότερα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και αποτελούν τις πιο ενοχλητικές κι εξοντωτικές εκδηλώσεις της νόσου, αφού μπορεί να συνδεθούν και με αφυδάτωση του οργανισμού. Η συστηματική απώλεια υγρών από το σώμα μπορεί να αφυδατώσουν το σώμα και να ταλαιπωρήσουν ακόμη περισσότερο το άτομο. Παράλληλα, όμως, κανείς μπορεί να εμφανίζει πονοκέφαλο, κράμπες στην κοιλιά και στομαχόπονος. Δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν μυϊκοί πόνοι, ανορεξία και πυρετός.

Οι εκδηλώσεις της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν ήδη από την πρώτη ημέρα της λοίμωξης και διαρκούν έως και μία εβδομάδα. Ωστόσο, ήδη από τη 2η ημέρα, τα συμπτώματα ξεκινούν να υποχωρούν και να μειώνεται η έντασή τους.

Γαστρεντερίτιδα: Αντιμετώπιση & διατροφή

Όπως προαναφέρθηκε, η γαστρεντερίτιδα τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί ιατρική ή φαρμακευτική παρέμβαση. Η ξεκούραση και η σωστή διατροφή είναι οι δύο κύριοι τρόποι αντιμετώπισης και ανάκαμψης από τη νόσο.

Επίσης, είναι σημαντική η σταδιακή και τακτική αναπλήρωση υγρών. Ωστόσο, δεν προτείνεται η μεγάλη και απότομη κατανάλωση νερού ή υγρών, καθώς αυτή μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα.

Για την αποφυγή της αφυδάτωσης του οργανισμού, συστήνεται η λήψη ηλεκτρολυτών, οι οποίοι μας προμηθεύουν εκτός από τα υγρά και με τα κατάλληλα μέταλλα, που χάνονται μαζί με τα υγρά.

Τα ελαφριά γεύματα που περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, βραστά λαχανικά και ολικής άλεσης στερεά τρόφιμα, όπως είναι οι φρυγανιές και τα παξιμάδια θα ανακουφίσουν το αίσθημα πείνας, αλλά δε θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Κανείς μπορεί να πάρει παυσίπονα για την ανακούφιση από τους πόνους ή τον πυρετό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::