Συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά 73%

Υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε προκειμένου να ζήσουμε μια καλύτερη αλλά και μεγαλύτερη ζωή.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition, υποδεικνύει ότι η υιοθέτηση περισσότερων υγιεινών συνηθειών, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, όσοι υιοθετούν έξι υγιεινές συνήθειες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου έως και κατά 73%.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για 719.147 βετεράνους ηλικίας 40 έως 99 ετών. Η μελέτη προτείνει την υιοθέτηση των ακόλουθων έξι αλλαγών για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής:

Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη πάνω από 46%.

Σωματικά δραστήριοι θεωρούνται όσοι κάνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Αποφυγή καπνίσματος

Όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ, είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Υγιεινή διατροφή

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 21%. Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να καταναλώνετε υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης και όχι οποιεσδήποτε τροφές φυτικής προέλευσης.

Περιορισμένη πρόσληψη αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ σε λογικά πλαίσια και το να αποφεύγει κάποιος τις συχνές κραιπάλες, είναι ένας ακόμη παράγοντας που προάγει τη μακροζωία.

Ύπνος

Ο αναζωογονητικός ύπνος 7-9 ωρών κάθε βράδυ, βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 19%.

Κοινωνική ζωή

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 5%.

Η μελέτη εξέτασε επίσης παράγοντες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο εθισμός στα οπιοειδή.

Το να μην υπάρχει κανένα από τα δύο σχετιζόταν με μείωση της θνησιμότητας κατά 29% και 38%, αντίστοιχα. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαταραχή των οπιοειδών βαθμολογήθηκε χαμηλότερα ως επιβλαβής συμπεριφορά από τη σωματική αδράνεια.

Ενώ η τήρηση μόνο των έξι προαναφερθέντων αλλαγών στον τρόπο ζωής, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 73%, η υιοθέτηση ή η απαλλαγή και από τους οκτώ παράγοντες, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 87%.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::