Η συχνοουρία, η οποία συχνά σχετίζεται με την υπερδραστήρια κύστη, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Στην κανονική περίπτωση, ένας ενήλικας επισκέπτεται την τουαλέτα περίπου 7-8 φορές την ημέρα. Ωστόσο, σε άτομα με υπερλειτουργική κύστη, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, ενώ η ποσότητα των ούρων που παράγονται σε κάθε ούρηση είναι συνήθως μικρότερη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης χαρακτηρίζεται από έντονη και ξαφνική επιθυμία για ούρηση, συχνοουρία, νυκτουρία (νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα) και συχνά από επιτακτική ακράτεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην καθημερινότητα του ατόμου, καθώς αισθάνεται την ανάγκη να τρέξει επειγόντως στην τουαλέτα.
Οι αιτίες που συμβάλλουν στην υπερδραστήρια κύστη περιλαμβάνουν νευρολογικές παθήσεις, διαβήτη, λοιμώξεις του ουροποιητικού, τη χρήση διουρητικών, την ηλικία και τη νοητική εξασθένηση. Για μια σωστή διάγνωση και θεραπεία, απαιτείται ουροδυναμικός έλεγχος.
Ορισμένα ποτά και τρόφιμα είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και προκαλούν αυξημένη επιθυμία για ούρηση. Αυτά περιλαμβάνουν:
– Καφέ και τσάι (κανονικό ή πράσινο)
– Ζεστή σοκολάτα
– Χυμούς εσπεριδοειδών, όπως πορτοκαλάδα και λεμονάδα
– Ντομάτες και προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτές
– Αναψυκτικά τύπου κόλα
– Αλκοόλ
Αντίθετα, το νερό σε κανονικές ποσότητες, το γάλα, καθώς και ο καφές και το τσάι χωρίς καφεΐνη θεωρούνται πιο ασφαλείς επιλογές που δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Τροφές που πρέπει να περιοριστούν
Εκτός από τα ποτά, ορισμένα τρόφιμα, όπως τα καυτερά και πικάντικα, μπορεί επίσης να ερεθίζουν την κύστη και είναι προτιμότερο να αποφεύγονται από άτομα με υπερδραστήρια κύστη.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Πέρα από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλες συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της συχνοουρίας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντικές στρατηγικές για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.