Η αλωπεκία είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αφού συνοδεύεται από απώλεια των μαλλιών και εμποδίζει την αναγέννηση της τρίχας. Ενώ παρατηρείται κυρίως σε άνδρες, μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες, ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.
Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε χρήσιμες πληροφορίες για την αλωπεκία, όπως ποια είναι τα αίτια που την προκαλούν και ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τύποι της, αλλά και όλους τους τρόπους που μπορείτε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.
Τι είναι η αλωπεκία;
Η αλωπεκία είναι μια πάθηση κατά την οποία σημειώνεται απώλεια των τριχών από το κεφάλι ή το σώμα, από σημεία δηλαδή όπου φυσιολογικά θα υπήρχαν τρίχες. Μπορεί να είναι ήπιας μορφής, με τριχόπτωση σε ορισμένα σημεία, αλλά και πιο σοβαρής με ολική απώλεια τριχών από όλο το σώμα. Οι αιτίες εμφάνισής της ποικίλουν, καθώς σχετίζονται με ηλικιακούς παράγοντες, κληρονομικότητα, αυτοάνοσες ασθένειες, στρες, φαρμακευτικές αγωγές κ.ά.
Η διάγνωση της αλωπεκίας γίνεται από ειδικό γιατρό και η θεραπεία της εξαρτάται από την αιτία εμφάνισής της και τον τύπο της. Η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας περιλαμβάνει αγωγές και τοπικά προϊόντα όπως λοσιόν ή σαμπουάν, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της μεταμόσχευσης – εμφύτευσης μαλλιών.
Είναι σημαντικό η αντιμετώπιση να γίνεται με την καθοδήγηση ειδικού ιατρού για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασης.
Τα πιθανότερα αίτια της αλωπεκίας
Οι λόγοι που οδηγούν στην απώλεια της τρίχας είναι πάρα πολλοί. Μερικά από τα πιθανότερα αίτια της αλωπεκίας είναι τα εξής:
- Κληρονομικότητα
- Χρόνιες ασθένειες, όπως διαταραχες του θυρεοειδή, αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης
- Ορμονικές διαταραχές
- Άγχος
- Διατροφή, όπως εξαντλητικές δίαιτες, ανεπάρκεια βιταμινών, έλλειψη σιδήρου
- Φυσιολογική αλωπεκία, λόγω γήρατος
- Εγκυμοσύνη
- Εμμηνόπαυση
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση της αλωπεκίας γίνεται πάντα από ειδικό δερματολόγο. Συνήθως, η διάγνωση ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού του ασθενή και στη συνέχεια ακολουθεί μια κλινική εξέταση. Επιπλέον, είναι πιθανόν να χρειαστούν και κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις που θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Φωτοτριχοριζόγραμμα, μια μέθοδο τριχοσκόπησης και ανάλυσης του τριχωτού
- Βιοψία του τριχωτού της κεφαλής
- Αιματολογικές εξετάσεις
Οι κύριοι τύποι αλωπεκίας
Η συχνότερη πάθηση που σχετίζεται με την τριχόπτωση είναι η αλωπεκία και οι τύποι που εμφανίζεται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στις μη ουλωτικές αλωπεκίες και στις ουλωτικές αλωπεκίες.
Μη ουλωτικές αλωπεκίες
- Ανδρογενετική αλωπεκία,ο πιο κοινός τύπος αλωπεκίας που εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, λόγω κληρονομικής προδιάθεσης.
- Γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια και οδηγεί στην τριχόπτωση.
- Τριγωνική αλωπεκία, εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη και παιδιά (1- 3 ετών), αλλά και αργότερα, και προκαλεί αραίωση στην περιοχή των κροτάφων και αντικατάσταση των τριχών από ένα απαλό χνούδι. Δεν υπάρχουν σαφή αίτια που την προκαλούν.
- Τελογενής αλωπεκία, το είδος που ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες και αφορά στην απότομη και πρόωρη μετάβαση των τριχών από την αναγενή φάση στην καταγενή και τελογενή, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Οφείλεται σε stress, παρατεταμένο υψηλό πυρετό, απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους κ.λπ.
- Τριχοτιλλομανία, η διαταραχή που οδηγεί σε εθελούσιο ξερίζωμα των τριχών της κεφαλής, αλλά και άλλων σημείων του σώματος.
- Αλωπεκία από έλξη, μια πάθηση κυρίως των γυναικών που πιάνουν πολύ σφιχτά τα μαλλιά τους, φοράνε τρέσες και τα ταλαιπωρούν με βαριά αξεσουάρ και extensions.
- Διάχυτη αλωπεκία, η οποία επέρχεται ως συνέπεια ορμονολογικών και ενδοκρινολογικών διαταραχών, όπως εγκυμοσύνη, διαταραχές θυρεοειδή, σακχαρώδης διαβήτης, ή μετά τη λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά.