Τί είναι η γλουκοζαμίνη και πώς βοηθά τον οργανισμό μας;

Κι ενώ οι περισσότεροι έχουν “δαιμονοποιήσει” τα σάκχαρα, υπάρχουν και κάποια από αυτά που στη σωστή δοσολογία μπορεί να είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό μας και την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Όπως η γλουκοζαμίνη.

Η γλουκοζαμίνη, ή αλλιώς γλυκοζαμίνη, είναι ένα σάκχαρο φυσικής προέλευσης. Πρόκειται για έναν αμινοσακχαρίτη που παρασκευάζεται ενδογενώς από τη γλυκόζη στο σώμα και βρίσκεται στο υγρό γύρω από τις αρθρώσεις. Εκτός από το ανθρώπινο σώμα, η γλουκοζαμίνη μπορεί να εντοπιστεί επίσης σε άλλους ζωικούς ιστούς, όπως είναι τα κόκαλα των ζώων, οι μύκητες και τα όστρακα.

Η σημασία αυτού του φυσικού σακχάρου είναι μεγάλη, καθώς αυτό είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση διάφορων στοιχείων, τα οποία είναι απαραίτητα για τους χόνδρους. Συγκεκριμένα, αυτό είναι υπεύθυνο τόσο για τη δόμηση όσο και για επιδιόρθωση των χόνδρων. Για αυτό, ως συνήθως προτείνεται σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Έχει φανεί ότι ανακουφίζει από τον πόνο και καθυστερεί την εξέλιξη της πάθησης.

Η έλλειψή της από τον οργανισμό συνήθως προκαλεί εκφυλισμό των χόνδρων των αρθρώσεων. Προκειμένου να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η έλλειψη της γλυκοζαμίνης, αυτή χορηγείται με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής ή εφαρμόζεται τοπικά σε μορφή κρέμας. Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής γλουκοζαμίνης, αυτά διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στη θειική και την υδροχλωρική. Η πρώτη είναι αυτή που δρα μέσω του θείου, ενώ η δεύτερη φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην αύξηση παραγωγής του κολαγόνου.

Ποια είναι τα οφέλη και οι ιδιότητες της;

Όπως προαναφέρθηκε, η γλουκοζαμίνη συμβάλλει στην καλή λειτουργία των χόνδρων και εμποδίζει στην καταστροφή τους. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω της συμμετοχής του σακχάρου αυτού στην επαρκή λίπανση αυτών Παράλληλα, ενεργοποιεί όλες εκείνες τις ουσίες, που απαιτούνται για την σωστή δραστηριότητα των αρθρώσεων.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου δρα αυτή είναι πλέον γνωστός. Η γλουκοζαμίνη συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών αυτών, που αποτελούν δομικούς λίθους των οστών. Σαν θεραπεία, αυτή συμμετέχει στην εξομάλυνση και τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;

Αν και η γλουκοζαμίνη είναι ακίνδυνη και λαμβάνεται με ασφάλεια, ωστόσο η υπερδοσολογία της έχει συνδεθεί με διάφορες παρενέργειες. Οι συχνότερες είναι οι εξής:
· Έντονη επιθυμία για ύπνο
· Ναυτία ή/και εμετός
· Εντερικές διαταραχές, όπως είναι η διάρροια
· Στομαχικές διαταραχές, όπως είναι οι καούρες
· Πόνος στην κοιλιά
· Πονοκέφαλος
Όπως και κάθε σκεύασμα, έτσι και αυτό πρέπει πάντα να λαμβάνεται με την παραίνεση και τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε, ότι αυτή πρέπει να αποφεύγεται από κάποιες πληθυσμιακές ομάδες. Αυτές είναι οι εξής:
· Παιδιά
· Εγκυμονούσες
· Μητέρες που θηλάζουν
· Άτομα με αλλεργίες στα όστρακα.

Επίσης, άνθρωποι που πάσχουν από παθήσεις και ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση, οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με τη λήψη γλουκοζαμίνης.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τη λαμβάνουμε;

Η γλουκοζαμίνη συνήθως προτείνεται σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας λόγω της σημαντικής της δράσης στις αρθρώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις για τις οποίες η λήψη της κρίνεται βοηθητική.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

1. Εντερικές φλεγμονές
Υπάρχουν διάφορες φλεγμονώδεις νόσοι στο έντερο, οι οποίες είναι χρόνιες. Οι πιο διαδεδομένες είναι η νόσους του Crohn και η κολίτιδα. Αν και δεν είναι εξακριβωμένος ο μηχανισμός με τον οποίο η γλουκοζαμίνη συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων τέτοιων γαστρεντερικών παθήσεων, αυτή έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής.
2. Σκλήρυνση κατά πλάκας
Πρόκειται για μία νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος. Διάφορες μελέτες φανερώνουν την πιθανή βελτίωση της πορείας της νόσου κατά τη λήψη γλυκοζαμίνης.
3. Γλαύκωμα
Είναι μία παθολογική οφθαλμική κατάσταση, που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους. Η γλουκοζαμίνη φαίνεται ότι προάγει την υγεία γενικότερα την υγεία των ματιών και βοηθά συγκεκριμένα πάσχοντες από αυτήν την πάθηση.
4. Κυστίτιδα
Πρόκειται για μία φλεγμονώδη νόσο της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να βελτιωθεί από τη λήψη γλουκοζαμίνης.

Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία;

Αν και η κατάλληλη δοσολογία κρίνεται πρωτίστως από τον θεράποντα ιατρό, συνήθως αυτή ορίζεται στα 1500 mg την ημέρα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::