Τί είναι η εχινάκεια και πώς ας ωφελεί

Η εχινάκεια είναι ένα φυτό που θεωρείται “θαυματουργό” για την υγεία του ανθρώπου. Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “εχινος”, που σημαίνει σκαντζόχοιρος. Την ονομασία της αυτή φαίνεται να οφείλει στο αγκαθωτό “κεφάλι” της, που θυμίζει το ζώο αυτό.

Είναι εντυπωσιακό, ότι όλα τα μέρη της εχινάκειας, από τα πέταλα έως τις ρίζες, αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά. Μπορεί κανείς να την καταναλώσει σε ρόφημα ή να τη βρει σε ποικίλα συμπληρώματα διατροφής. Η κυριότερη ιδιότητα της εχινάκειας είναι η συμβολή της στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος.

Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτική & τονωτική δράση. Έτσι, η εχινάκεια είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανωτέρω αναπνευστικού, δερματικών παθήσεων αλλά και για την ανακούφιση από δαγκώματα & τσιμπήματα.

Ιστορία

Φαίνεται πως πρώτοι αξιοποίησαν την εχινάκεια οι Ινδιάνοι για την αντιμετώπιση πληγών και λοιμώξεων, κυρίως αυτών που προέρχονταν από δάγκωμα φιδιού. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί, ότι χρησιμοποιείται από πολύ παλιά για να ενισχύσει την ανοσία του οργανισμου, κυρίως κατά του κρυολογήματος & της γρίπης. Η εχινάκεια πρωταγωνιστούσε στην αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων μέχρι και την εμφάνιση των αντιβιοτικών. Η εχινάκεια έχει καταστεί ένα από τα δημοφιλέστερα φυσικά “γιατρικά” για το βήχα & άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος και για αυτό περιλαμβάνεται στα περισσότερα σκευάσματα, που στοχεύουν σε αυτά.

Οφέλη

Όπως προαναφέρθηκε, η εχινάκεια είναι ένα βότανο που φέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό και παρακάτω θα κάνουμε μία προσπάθεια να απαριθμήσουμε όλα τα οφέλη της.

Ανοσοποιητικό & άνω αναπνευστικό σύστημα

Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι η εχινάκεια τονώνει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, συμβάλλει ενεργά στην υγεία του ανωτέρω αναπνευστικού συστήματος τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.Αυτό συμβαίνει γιατί η εχινάκεια φαίνεται ότι ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων.

Ιδιότητες

Η εχινάκεια έχει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Κάποιες από αυτές είναι η αντιοξειδωτική δράση, που οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή, ο ψευδάργυρος & το σελήνιο. Άλλα πειράματα έχουν δείξει ότι η εχινάκεια έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Eχινάκεια & στοματική υγιεινή

Η εχινάκεια έχει μία θετική επίδραση στην κακοσμία. Αυτό φαίνεται πως οφείλεται στην ικανότητά της να “σκοτώνει” βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, που ευθύνονται για την κακή αναπνοή.

Eχινάκεια & Δέρμα

Η εχινάκεια έχει τη μοναδική ιδιότητα να ανακουφίζει το δέρμα από την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Αν λοιπόν το δέρμα σου είναι κόκκινο ή πρησμένο σε κάποιο σημείο, επίλεξε ένα προϊόν με βάση το αιθέριο έλαιο από εχινάκεια.

Eχινάκεια & οξυγόνο

Η εχινάκεια φαίνεται ότι συμβάλει στην αύξηση παραγωγής ερυθροποιητίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και κατ’ επέκταση την καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στον οργανισμό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::