Είναι δυνατόν το φιλί να συνδέεται με κάτι τόσο δυσάρεστο; Οι επιστήμονες λένε πως ναι. Η νόσος του φιλιού σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα κλινικό σύνδρομο με την επιστημονική ονομασία «λοιμώδης μονοπυρήνωση». Αναφέρεται και ως αδενικός πυρετός εξαιτίας της λεμφαδενοπάθειας που τη συνοδεύει και προκαλείται από τον ιό Επστάιν-Μπαρ (Epstein-Barr Virus-EBV). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Υψηλό πυρετό που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 7 ημέρες
-Διόγκωση των λεμφαδένων και των αμυγδαλών με έντονο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση.
-Μπορεί να υπάρχει κόκκινο δερματικό εξάνθημα.
-Γενική αδυναμία και αίσθημα κόπωσης που μπορεί να διαρκέσουν για πολλές εβδομάδες.
-Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει διόγκωση του σπλήνα και του ήπατος
Μπορεί όμως να περάσει κάποιος τη νόσο χωρίς να παρουσιάσει συμπτώματα ή να έχει συμπτώματα μιας απλής ίωσης. Τα μολυσμένα σταγονίδια του σάλιου είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης, γι’ αυτό και συνδέεται με το φιλί και τους ερωτευμένους. Εκτός από το φιλί, ο ιός μεταδίδεται με το βήχα, το φτέρνισμα και πιο σπάνια με τη χρήση κοινών σκευών για το φαγητό. Ο ιός μεταδίδεται ακόμη με τη βλέννη, το αίμα, το σπέρμα και τις κολπικές εκκρίσεις.
Ο ιός Επστάιν-Μπαρ (Epstein-Barr Virus-EBV) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μερικοί άνθρωποι να εμφανίσουν επτά ακόμη σοβαρές αυτοάνοσες παθήσεις, σύμφωνα με μια αμερικανική επιστημονική έρευνα. Μία πρωτεΐνη του ιού EBV, η ΕΒΝΑ2, προσδένεται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου γονιδιώματος, τα οποία σχετίζονται με άλλες παθήσεις πέρα από τη μονοπυρήνωση.
Οι επτά αυτές παθήσεις είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η πολλαπλή σκλήρυνση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης τύπου 1. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics, δήλωσαν ότι οι πρωτεΐνες που παράγει ο ιός EBV, αλληλεπιδρούν με το DNA του ανθρώπου, ενεργοποιώντας τα γονίδια κινδύνου για διάφορες παθήσεις, με συνέπεια να αυξάνεται κατά πολύ ο γενετικός κίνδυνος για την εκδήλωση των παραπάνω ασθενειών.
O συγκεκριμένος ιός είναι πολύ κοινός, καθώς στις ανεπτυγμένες χώρες μολύνει πάνω από το 90% του πληθυσμού άνω των 20 ετών. Μετά την αρχική μόλυνση, συνήθως στην αρχή της παιδικής ηλικίας ή στην εφηβεία, με αδιόρατα ή χωρίς καθόλου συμπτώματα, ο ιός παραμένει στο ανθρώπινο σώμα για πάντα, επίσης χωρίς συμπτώματα.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει την μόλυνση από τον ιό EBV, αλλά ήδη ορισμένα εμβόλια βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μόλυνση από τον ιό EBV δεν είναι ο μόνος παράγων που συμβάλλει στην εκδήλωση των επτά αυτοάνοσων παθήσεων. Πολλά άλλα γονίδια, που δεν αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του ιού, αυξάνουν το γενετικό κίνδυνο γι’ αυτές.