Συχνά ακούμε γύρω μας για ανθρώπους που έπαθαν ουρολοίμωξη. Όμως, γνωρίζουμε τί ακριβώς είναι;
Η ουρολοίμωξη είναι μία πολύ δυσάρεστη και αγχωτική συνθήκη που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο – άντρες και γυναίκες. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της μεγάλης έκθεσης στο νερό της πισίνας και της θάλασσας και των διάφορων υπαίθριων δραστηριοτήτων με μαγιό που ευνοούν τις συνθήκες για μόλυνση.
Η ουρολοίμωξη αποτελεί ένα γενικό όρο με τον οποίο περιγράφονται μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από βλαβερούς μικροοργανισμούς – όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.
Το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι εκείνο το τμήμα του οργανισμού που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και την απέκκριση των ούρων. Περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο και εισέλθουν μικροοργανισμοί από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα, που δεν αποβληθούν εγκαίρως τότε προκαλούν λοίμωξη και φλεγμονή.
Συνήθως, υπεύθυνο για την εμφάνιση της ουρολοίμωξης είναι το βακτήριο Escherichia coli ή E. coli ή κολοβακτηρίδιο, που βρίσκεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο έντερο, όμως η υπερανάπτυξή του προκαλεί ουρολοίμωξη. Κάποιες φορές ο λόγος που παρουσιάζεται ουρολοίμωξη είναι η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος με πέτρα στα νεφρά.
Η ουρολοίμωξη είναι συχνότερη στις γυναίκες, λόγω της ανατομίας τους, καθώς η ουρήθρα είναι μικρότερη και βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στον κόλπο όσο και στον πρωκτό.
Η σεξουαλική επαφή διευκολύνει την είσοδο των βακτηρίων στην ουρήθρα της γυναίκας. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 50% του γυναικείου πληθυσμού θα παρουσιάσει ουρολοίμωξη σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Παρόλο που οι άντρες δεν παθαίνουν τόσο συχνά ουρολοίμωξη, η αντιμετώπιση και θεραπεία της μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Επιρρεπείς, στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι επίσης οι γηραιότεροι άνθρωποι, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ανάλογα με το σημείο που θα προσβάλλει το μικρόβιο, η ουρολοίμωξη διαχωρίζεται σε:
Κυστίτιδα: λοίμωξη της ουροδόχου κύστης
Ουρηθρίτιδα: λοίμωξη της ουρήθρας στους άνδρες
Πυελονεφρίτιδα: λοίμωξη στα νεφρά
Η κυστίτιδα και η ουρηθρίτιδα, παρότι ενοχλητικές, δεν είναι συνήθως τόσο σοβαρές αν αντιμετωπιστούν άμεσα. Η πυελονεφρίτιδα, από την άλλη, αποτελεί μία αρκετά σοβαρή κατάσταση, όπου η ουρολοίμωξη έχει προχωρήσει και έχει προσβάλει τα νεφρά. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται άμεση νοσηλεία, διότι η πυελονεφρίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στα νεφρά.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι:
- Πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση
- Συχνουρία
- Πολύ μικρή ποσότητα ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση
- Δύσοσμα και θολά ούρα
- Πόνος στην κοιλιά
- Αιματουρία
- Πυρετός
Πρόληψη ουρολοίμωξης
- Πίνουμε καθημερινά άφθονο νερό, 8-10 ποτήρια ημερησίως, ώστε να ενισχύουμε την παραγωγή ούρων μέσω των οποίων απομακρύνονται τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη.
- Σε κάθε ούρηση βεβαιωνόμαστε πως έχει αδειάσει η κύστη μας.
- Μετά από κάθε σεξουαλική επαφή φροντίζουμε να ουρήσουμε και κατόπιν να καθαρίσουμε την περιοχή ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια από τον οργανισμό εγκαίρως.
- Κατανάλωση χυμού cranberries. Τα cranberries μετά από πολλές έρευνες έχουν αποδειχθεί σύμμαχος τόσο της πρόληψης, όσο και της αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης. Τα cranberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και D-μαννόζη και συμβάλλουν στην αποφυγή ουρολοιμώξεων.
- Φροντίζουμε καθημερινά να διατηρούμε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.
- Επιλέγουμε τα βαμβακερά εσώρουχα αντί για τα συνθετικά υφάσματα για καλύτερη προστασία της περιοχής.
- Εντάξτε στη διατροφή σας φυσικά συμπληρώματα διατροφής με βότανα και ενεργά συστατικά που ευνοούν ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα. Τα πιο αποτελεσματικά μεταξύ άλλων είναι το κράνμπερι (cranberry), η D-μαννόζη (D-mannose), η σημύδα και το αμινοξύ Ν–ακετυλοκυστεϊνη.
- Μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα ή την πισίνα στεγνώνουμε καλά το μαγιό μας και αν είναι εφικτό δεν παραμένουμε πολλή ώρα με αυτό.
- Χρησιμοποιούμε πάντοτε προφυλακτικό στις σεξουαλικές μας επαφές. Παρότι η ουρολοίμωξη δε μεταδίδεται μέσω του σεξ, μεταδίδονται βακτήρια που μας κάνουν επιρρεπείς σε λοιμώξεις.
- Προβιοτικά: Τα προβιοτικά (φιλικά βακτήρια) είναι ευεργετικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και για τη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας. Η κατανάλωση τους κρίνεται απαραίτητη κατά τη περίοδο λήψης αντιβιοτικών, σε περιόδους στρες αλλά και προληπτικά για την αποφυγή ουρολοιμώξεων.
- Με τη βοήθεια της φύσης! Μια πολύ καλή φυσική λύση είναι και οι κολπικές πλύσεις με χαμομήλι για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των ουρολοiμώξεων. Το «μαμαδίστικό γιατροσόφι» θα διατηρήσει καθαρή και ισορροπημένη την περιοχή.
Διάγνωση ουρολοίμωξης
Η διάγνωση γίνεται λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενή και μετά από κλινική εξέταση,που περιλαμβάνει ουρολογικές εξετάσεις (γενική και καλλιέργεια ούρων), που δείχνουν την παρουσία μικροβίων και πυοσφαιρίων (δηλαδή λευκών αιμοσφαιρίων που αυξάνονται σε περιπτώσεις λοιμώξεων).
Θεραπεία ουρολοίμωξης
Η διαδικασία της θεραπείας αποφασίζεται μετά από την εξέταση του ασθενή και συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικά, συμπληρώματα διατροφής και πλύσεις με ειδικά καθαριστικά, που απομακρύνουν τα μικρόβια και παράλληλα επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα το pH της περιοχής. Δυστυχώς, λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες, τα μικρόβια εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα και συχνά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετά, όμως σίγουρα θα επέλθει ίαση.
Φροντίζοντας την ευαίσθητη περιοχή θωρακίζουμε τον οργανισμό μας απέναντι σε ασθένειες και δυσάρεστους ερεθισμούς.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό;
Εάν έχετε διαγνωστεί με ουρολοίμωξη και τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται, καλέστε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική θεραπεία. Προσέξτε ιδιαίτερα για αυτά τα συμπτώματα:
- Πυρετός
- Πόνος στην πλάτη
- Έμετος
Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή εάν τα άλλα σας συμπτώματα συνεχίζονται μετά τη θεραπεία, καλέστε τον γιατρό σας. Η ουρολοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το ουροποιητικό σύστημα και σε άλλα μέρη του σώματός σας.