Τί είναι η υποθερμία και πόσο επικίνδυνη είναι για τον οργανισμό μας;

Κάθε χειμώνα, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες “φλερτάρουν” με το μηδέν, οι ειδικοί μας ενημερώνουν να προστατευθούμε από την υποθερμία διότι μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Τί ακριβώς, όμως είναι η υποθερμία και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για τον οργανισμό μας;

Η υποθερμία εμφανίζεται όταν το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή θερμότητα για την καλή λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του. Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια υποθερμικού επεισοδίου.

Η υποθερμία μπορεί να προκληθεί από παρατεταμένη έκθεση σε κρύο καιρό ή βύθιση σε κρύο νερό, αλλά και από ορισμένα φάρμακα ή υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις.

Όταν η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πέφτει, επηρεάζεται η λειτουργία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και άλλων οργάνων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η υποθερμία μπορεί να εξελιχθεί σε πλήρη καρδιακή ανεπάρκεια, ανεπάρκεια του αναπνευστικού συστήματος και, τελικά, θάνατο.

Οι επιπλοκές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κρυοπαγήματα. Αυτά συμβαίνουν όταν οι ιστοί του σώματος (ιδιαίτερα στις εκτεθειμένες στο ψύχος περιοχές, όπως η μύτη, τα χέρια, τα δάχτυλα των ποδιών και τα μάγουλα) παγώνουν. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, η υποθερμία μπορεί να οδηγήσει επίσης σε γάγγραινα, προκαλώντας μόνιμη βλάβη των ιστών, κάτι που μπορεί να απαιτήσει ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου μέρους του σώματος.

Το πρώτο σημάδι της υποθερμίας είναι το ρίγος, το οποίο είναι ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματος για να επαναφέρει/ανεβάσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Άλλα σημάδια είναι:

  • μπερδεμένη ομιλία
  • ρηχή αναπνοή
  • αδύναμος σφυγμός
  • κακός συντονισμός
  • σύγχυση
  • απώλεια μνήμης
  • έντονο κόκκινο δέρμα και
  • απώλεια συνείδησης

Κάποιος μπορεί να αποτρέψει την υποθερμία ελαχιστοποιώντας την έκθεσή του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι επιπλοκές μπορούν να μετριαστούν αναζητώντας θεραπεία όταν αρχίσουν τα συμπτώματα.

Ένα άτομο που βιώνει ήπια υποθερμία μπορεί να αισθάνεται καλύτερα με τις πρώτες βοήθειες προτού λάβει ιατρική βοήθεια: Αφαιρέστε τυχόν κρύα βρεγμένα ρούχα, βρείτε ένα ζεστό και στεγνό περιβάλλον/δωμάτιο, φορέστε στεγνά ρούχα, κουβέρτες και πιείτε ζεστά υγρά. Ωστόσο, εάν ένα άτομο χάσει τις αισθήσεις του, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Η προχωρημένη υποθερμία αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο με τεχνικές όπως η επαναθέρμανση του αίματος με τη χρήση μηχανής αιμοκάθαρσης, η παροχή θερμαινόμενων υγρών με ενδοφλέβια χορήγηση και η επαναθέρμανση των αεραγωγών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::