Τί θα γίνει αν τρώω κάθε μέρα μαύρη σοκολάτα;

Είναι μια από τις ελάχιστες τροφές που σπάνια θα βρεθεί κάποιος να της αντισταθεί. Η μαύρη σοκολάτα είναι η εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ζάχαρης και τα γλυκά σνακ.

Η Leigh Weingus, συντάκτρια υγείας και ευεξίας έκανε ένα γευστικό πείραμα με ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Η ίδια αναφέρει, πως δεν ήταν λάτρης της ζάχαρης, αλλά είναι από τους ανθρώπους που λαχταρούν να καταναλώσουν κάτι γλυκό μετά από ένα μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Συνήθως την ικανοποιούσε ένα μπισκότο μετά το μεσημεριανό γεύμα ή ένα μικρό μπολ με παγωτό μετά από ένα δείπνο.

Όπως επισημαίνει η Weingus, ως συντάκτρια υγείας γνωρίζει τις συνέπειες για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Όμως, ξέρει και κάτι άλλο που είναι αλήθεια: Ότι η μαύρη σοκολάτα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο και σίδηρο. Τείνει επίσης να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος (αλλά και από τα μπισκότα και το παγωτό), ενώ παράλληλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Έτσι, μετά από μια περίοδο όπου είχε καταναλώσει αρκετή ποσότητα ζάχαρης, η ειδικός αποφάσισε να καταναλώσει μόνο μερικά τετράγωνα από μια ράβδο μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο. Από τη δοκιμή αυτή παρατήρησε μια μεγάλη αλλαγή ύστερα από μία εβδομάδα και μερικά ακόμη πράγματα που αξίζει να σημειωθούν.

Η Νο 1 αλλαγή από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για 7 συνεχόμενες μέρες

Όπως επισημαίνει η Leigh Weingus, υπήρχε όμως ένα όφελος που παρατήρησε μόλις δύο μέρες αφότου αντικατέστησε τα σνακ με ζάχαρη με μαύρη σοκολάτα. Η πρώτη αλλαγή που διαπίστωσε ήταν ότι ένιωθε ότι είχε περισσότερη ενέργεια. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Η ειδικός συνειδητοποίησε ότι όταν έτρωγε μαύρη σοκολάτα μετά το μεσημεριανό γεύμα είχε περισσότερη αντοχή και ενέργεια το απόγευμα, απ’ ό,τι συνήθως.

Άλλες αλλαγές από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας

Η περισσότερη ενέργεια δεν ήταν η μόνη αλλαγή που παρατήρησε η Leigh Weingus από την καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για μία εβδομάδα.

Άλλες μικρές αλλαγές που είδε η ειδικός στην καθημερινότητά της ήταν οι εξής:

 • Εξοικονόμηση χρημάτων: Η μαύρη σοκολάτα κάλυψε την επιθυμία της Weingus για γλυκό, χωρίς να ξοδέψει χρήματα σε άλλα σνακ με ζάχαρη που κοστίζουν περισσότερο.
 • Δυσκολία στον ύπνο: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης. Η Weingus παρατήρησε ότι δυσκολευόταν λίγο να κοιμηθεί όταν κατανάλωνε τακτικά μαύρη σοκολάτα.
 • Περιορισμός πείνας: Η επιθυμία της Weingus για σνακ με ζάχαρη περιορίστηκε όταν άρχισε να καταναλώνει μαύρη σοκολάτα και σταμάτησε να τρώει ανθυγιεινά φαγητά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, η ειδικός επισημαίνει ότι συνήθως, μόλις ολοκληρώσει ένα τα πειράματα της που σχετίζονται με την υγεία, επιστρέφει αμέσως στην κανονική, λιγότερο υγιεινή διατροφική της ρουτίνα. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, αποφάσισε να συνεχίσει να καταναλώνει μαύρη σοκολάτα.

Δοκιμάστε και εσείς να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας για ανθυγιεινά σνακ με μαύρη σοκολάτα και δείτε τις αλλαγές στον οργανισμό σας. Σε γενικές γραμμές, η μαύρη σοκολάτα, αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση για γλυκό.

Πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας:

 • Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος
 • Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
 • Πλούσια σε μαγνήσιο και σίδηρο
 • Βοηθά στην υγεία της καρδιάς
 • Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
 • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
 • Βελτιώνει τη διάθεση

Συμβουλές:

 • Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70% ή περισσότερο).
 • Απολαύστε τη μαύρη σοκολάτα με μέτρο.
 • Συνδυάστε τη μαύρη σοκολάτα με υγιεινά υλικά, όπως ξηρούς καρπούς και φρούτα.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::