Τί προκαλεί ξηροδερμία στο πρόσωπο και πώς να την αντιμετωπίσετε

Ανεξαρτήτως ηλικίας κατά διαστήματα παρατηρούμε ξηροδερμία στο πρόσωπο, ξεφλούδισμα, ερυθρότητα, κνησμό ή και τραχιά υφή της επιδερμίδας. Κι αυτό συνήθως παρατηρείται ή στο μέτωπο ή στα πλαϊνά της μύτης.

Η κατάλληλη περιποίηση προσώπου μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ξηροδερμία και να σας χαρίσει και πάλι ένα υγιές και απαλό δέρμα. Η καθημερινή ενυδάτωση και ο επιμελής καθαρισμός είναι τα σημαντικότερα όπλα ενάντια στην ξηρότητα. Αν ενταχθούν στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς, μπορούν να προστατεύσουν την ξηρή επιδερμίδα από υποτροπές όπως έκζεμα ή μολύνσεις.

Τι προκαλεί ξηροδερμία στο πρόσωπο

Η ξηροδερμία στο πρόσωπο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενδογενών ή εξωγενών παραγόντων, που προκαλούν απώλεια υγρασίας στο δέρμα, όπως:

  • Περιβάλλον: Το κρύο, ξηρό και χαμηλής υγρασίας κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος. Βέβαια, αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε πολύ ζεστό κλίμα αφού η συχνή έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά σημεία και σκάσιμο του δέρματος.
  • Ηλικία: Με το πέρας του χρόνου η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη και παράγει λιγότερο σμήγμα με αποτέλεσμα να έχει την τάση να γίνεται ξηρή.
  • Δερματικές παθήσεις: Κάποιες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η ροδόχρους ακμή, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κ.α προκαλούν ξηροδερμία.
  • Ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές: Οι παθήσεις του θυρεοειδούς ή άλλες ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του δέρματος.
  • Φαρμακευτικές αγωγές: Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων που συχνά προκαλούν προσωρινή ξηρότητα της επιδερμίδας. Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή και έχετε παρατηρήσει ξαφνική ξηρότητα κατά τη λήψη της, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ώστε να σας προτείνει την καταλληλότερη λύση.
  • Υπερβολικός καθαρισμόςαπολέπιση: Το πολύ συχνό πλύσιμο του προσώπου και η απολέπιση απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και το ξηραίνουν. Προτιμήστε να πλένετε το πρόσωπό σας μόνο το βράδυ, εκτός εάν γυμνάζεστε, και περιορίστε την απολέπιση στις 2 φορές εβδομαδιαίως.
  • Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών: Ένα λάθος που κάνουν αρκετοί άνθρωποι, είναι ότι χρησιμοποιούν προϊόντα καθαρισμού σώματος και στην ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών καθαριστικών που δεν ενδείκνυνται για χρήση στο ξηρό δέρμα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ξηροδερμία στο πρόσωπο. Οι πιθανότητες όμως αυξάνονται εάν:

  • Ζείτε σε κρύο και ξηρό περιβάλλον.
  • Καπνίζετε.
  • Κάνετε συχνά κολύμπι σε πισίνες (η συχνή επαφή με το χλώριο μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα).
  • Δεν καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες νερού, λαχανικών και φρούτων.
  • Έχετε έντονο στρες. Οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν την ποιότητα της επιδερμίδας τη φυσική λειτουργία της.

Τρόποι αντιμετώπισης της ξηροδερμίας στο πρόσωπο

Η ξηροδερμία στο πρόσωπο τις περισσότερες φορές είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, αλλάζοντας μόνο κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητα μας. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για να αποκτήσετε και πάλι ενυδατωμένο και υγιές πρόσωπο.

Ενυδάτωση

Η ενυδατική κρέμα σφραγίζει την υγρασία με σκοπό να διατηρηθεί υγιείς ο δερματικός φραγμός. Ενυδατώστε το δέρμα σας καθημερινά πρωί και βράδυ καθώς και μετά το μπάνιο. Η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο του προσώπου παγιδεύει την υγρασία που έχει η επιδερμίδα τη δεδομένη στιγμή, μειώνοντας έτσι την ξηροδερμία.

Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες για ξηρές επιδερμίδες που δεν περιέχουν αλκοολες και τεχνητά αρώματα ή χρώματα, καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. Προϊόντα με συστατικά όπως υαλουρονικό οξύκεραμίδια και κολλοειδές βρώμης είναι τα πλέον ιδανικά για το ξηρό δέρμα.

Εάν εκτίθεστε στον ήλιο μην αμελείτε την αντιηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν εξειδικευμένα αντιηλιακά για το ξηρό δέρμα που θα προστατεύσουν το πρόσωπο σας από την ηλιακή ακτινοβολία και παράλληλα θα σας χαρίσουν την ενυδάτωση που χρειάζεστε.

Απαλός καθαρισμός

Ο καθαρισμός προσώπου είναι πολύ σημαντικός για την εξυγίανση της ξηρής επιδερμίδας. Προτιμήστε ένα ενυδατικό καθαριστικό με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η νιασιναμίδη, τα κεραμίδια και η γλυκερινή. Και στην επιλογή του καθαριστικού θα πρέπει να να αποφύγετε εκείνα που περιέχουν άρωμα, αλκοόλ και αλλεργιογόνα. Μετά το πλύσιμο του προσώπου, σκουπίστε ταμποναριστά και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα όσο το πρόσωπο είναι ακόμα νωπό.

Περιορισμός του χρόνου στο ντους

Περιορίστε όσο είναι δυνατό τη διάρκεια που αφιερώνετε για μπάνιο στα 10 λεπτά ή λιγότερο. Προσπαθήστε να κάνετε μπάνιο μόνο μια φορά την ημέρα.

Αποφυγή καυτού ή κρύου νερού

Το καυτό και το κρύο νερό τείνουν να ξηραίνουν την επιδερμίδα. Ιδανικά, χρησιμοποίηστε χλιαρό προς το ζεστό νερό για να μην ερεθίζεται το δέρμα σας.

Μάσκες ενυδάτωσης

Υιοθετήστε σαν συνήθεια την εφαρμογή ενυδατικής μάσκας προσώπου 2 φορές την εβδομάδα ή συχνότερα αν το έχετε ανάγκη. Θα παρατηρήσετε αισθητή βελτίωση της όψης της επιδερμίδας σας και σημαντική μείωση της αίσθησης τραβήγματος που προκαλεί η ξηρότητα.

Ξύρισμα με προσοχή

Για τους άντρες με ξηρότητα στο πρόσωπο το ξύρισμα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ερεθισμών. Πριν ξεκινήσετε εφαρμόστε έναν αφρό ξυρίσματος με ενυδατικούς παράγοντες. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό ξυραφάκι και ξυριστείτε με βάση την φορά της τρίχας. Ξεπλύντε το ξυραφάκι με ζεστό νερό μετά από κάθε φορά που περνάτε το ξυράφι από το δέρμα. Μόλις τελειώσετε τη διαδικασία εφαρμόστε ένα ενυδατικό after shave ή μια ενυδατική κρέμα.

Κατανάλωση υγρών

Η ενυδάτωση του οργανισμού εκ των έσω είναι πολύ σημαντική και για την εμφάνιση της επιδερμίδας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά 8-10 ποτήρια νερού και ροφήματα χωρίς καφεΐνη για να διασφαλίσετε πως η ξηροδερμία δεν οφείλεται σε αφυδάτωση του οργανισμού.

Σωστή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε φρούταλαχανικά και ωμέγα λιπαρά οξέα μπορεί να χαρίσει στον οργανισμό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για τη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας και όχι μόνο. Εάν σας είναι δυσάρεστη η κατανάλωση τους, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα διατροφής ώστε να παρέχετε στο σώμα σας ό,τι χρειάζεται.

Υγραντήρας

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα σε χώρους που περνάτε πολύ χρόνο αν το κλίμα είναι ξηρό. Η υγρασία που θα προστεθεί στο χώρο μπορεί να εμποδίσει το «στέγνωμα» του δέρματος.

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, μια επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη ώστε να προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με βάση το ιστορικό σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::