Τί φταίει και παθαίνουμε κράμπες;

Είναι ίσως από τους πιο ενοχλητικούς πόνους που μπορεί να νιώσουμε ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες και συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Πιθανή αιτία 1: Δεν λαμβάνετε αρκετό νερό
Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε πιεί ένα ποτήρι νερό; Κράμπα μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας λέει ότι χρειάζεστε άμεσα ενυδάτωση – είστε αφυδατωμένοι.
Άλλα σημεία αφυδάτωσης είναι η ζάλη, η κεφαλαλγία και η  δυσκοιλιότητα. Συνεπώς κρατήστε το νερό μαζί σας και απολαύστε το όλη μέρα, ειδικά εάν είστε έξω σε ζεστό καιρό.

Πιθανή αιτία 2: Υψηλές θερμοκρασίες
Το σώμα σας χάνει υγρά όταν εργάζεστε ή ασκείστε σε υψηλές θερμοκρασίες και αυτό μπορεί να σας κάνει να έχετε περισσότερες κράμπες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι μύες σας χρειάζονται νερό, αλλά είναι επίσης επειδή αποβάλετε σημαντικά μεταλλικά στοιχεία που ονομάζονται ηλεκτρολύτες – νάτριο, κάλιο και ασβέστιο – που βοηθούν τα κύτταρα των μυών σας να λειτουργούν όπως πρέπει.

Πιθανή αιτία 3: Φάρμακα
Οι στατίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της χοληστερόλης και τα διουρητικά, που βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από το υγρό, είναι μόνο δύο από τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν κράμπες ως παρενέργεια. Συζητήστε με το γιατρό σας αν έχετε συστηματικές κράμπες σύντομα μετά τη λήψη ενός νέου φαρμάκου.

Πιθανή αιτία 4: Κακή κυκλοφορία αίματος
Εάν οι κράμπες σας χειροτερεύουν όταν περπατάτε, οι μύες σας μπορεί να μην παίρνουν αρκετό αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς γερνάτε ή αν δεν είστε πολύ ενεργός. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μια κατάσταση που ονομάζεται claudication (χωλότητα) – όταν οι αρτηρίες σας είναι στενότερες από ό,τι πρέπει να είναι και το αίμα δεν μπορεί να περάσει εύκολα. Συζητήστε με το γιατρό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Πιθανή αιτία 5: Μηνιαίος κύκλος
Ορισμένες γυναίκες παθαίνουν κράμπες κατά τη διάρκεια των περιόδων τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μιας γυναίκας παράγει ορισμένες ορμόνες που κάνουν τους μύες στη μήτρα της να συσπώνται . Αυτό βοηθά στην εξώθηση του αίματος , αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες.

Πιθανή αιτία 6: Ανάπτυξη
Τα παιδιά συχνά παθαίνουν κράμπες όταν περνούν από ένα στάδιο ανάπτυξης σε ένα άλλο. Μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλούνται από υπερβολική δραστηριότητα. Οι κράμπες συμβαίνουν συχνότερα στα πόδια και μπορούν να ξυπνήσουν ένα παιδί από έναν ύπνο. Μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε τους μυς ή να βάλετε ένα μαξιλάρι θέρμανσης στην περιοχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί, καλέστε τον γιατρό του παιδιού σας.

Πιθανή αιτία 7: Άσκηση
Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, αλλά αν το κάνετε πάρα πολύ ή το σώμα σας δεν το έχει συνηθίσει, οι μύες σας μπορεί να υποφέρουν από κράμπες .Η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει τους μυς σας ισχυρότερους και πιο ανθεκτικούς στην κούραση , ώστε να μην υποστούν κράμπες τόσο εύκολα. Να είστε βέβαιοι ότι κάνετε σωστό ζέσταμα πρώτα, και να κάνετε αρκετές διατάσεις πριν και μετά

Πώς να αισθάνεστε καλύτερα
Εάν μια δραστηριότητα όπως το τρέξιμο πυροδότησε μία κράμπα, σταματήστε αμέσως. Στη συνέχεια τεντώστε απαλά ή κάνετε μασάζ τον μυ ή χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή ένα ζεστό μπάνιο για να φέρετε αίμα στην περιοχή αυτή και να το χαλαρώσετε. Ο πάγος και τα φάρμακα που θα συστήσει ο γιατρός σας, μπορούν να σας βοηθήσουν εάν έχετε πόνο και πρήξιμο.

Γιατί οι διατάσεις βοηθούν:
Οι μύες είναι συμπλέγματα από ίνες που γρήγορα γίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα όταν μετακινείτε το σώμα σας για να κάνετε κάτι – από το να αρπάξετε κάτι από ένα ράφι εώς και να τρέξετε σε έναν αγώνα. Όταν τεντώνετε τις ίνες αυτές τακτικά, αυτό σας  βοηθά να έχετε λιγότερες κράμπες.


Γιατί η διατροφή σας έχει σημασία:
Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά έχουν μεταλλικά στοιχεία που ονομάζονται ηλεκτρολύτες  (για παράδειγμα κάλιο, ασβέστιο , μαγνήσιο που βοηθούν αισθητά να αποφύγετε  τις κράμπες ) για να διατηρήσετε τους μυς σας σε καλή κατάσταση . Τα φυλλώδη χόρτα και οι μπανάνες είναι επίσης καλές επιλογές.

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας
Οι περισσότερες μυϊκές κράμπες δεν είναι σοβαρές, αλλά αν συμβαίνουν συχνά και δεν ξέρετε τι τους προκαλεί – όπως θερμότητα ή σκληρή άσκηση – επισκεφτείτε το γιατρό σας.
Μπορούν μερικές φορές να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης , όπως η σκλήρυνση των αρτηριών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::