Τα απίστευτα οφέλη της βροχής για την υγεία μας

Αν είστε από εκείνους που μια μουντή βροχερή μέρα σας προκαλεί κατάθλιψη, ξανασκεφτείτε το. Η βροχή έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία μας.

1. Οι αλλεργίες σου μειώνονται

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο αέρας είναι καθαρότερος μετά από τις  βροχοπτώσεις. Ο λόγος για αυτό είναι ότι καθώς οι σταγόνες βροχής πέφτουν μέσα από την ατμόσφαιρα, έχουν την ικανότητα να προσελκύουν εκατοντάδες σωματίδια ρύπων όπως αιθάλη, θειικά άλατα και βακτήρια πριν πέσουν στο έδαφος.

Για τους ανθρώπους που τείνουν να έχουν αλλεργίες, το περπάτημα κατά τη διάρκεια ή μετά από μια καταιγίδα θα ήταν πιο ωφέλιμο και θα οδηγούσε στον λιγότερο βήχα και φτάρνισμα που προκαλούνται από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

2. Χτίζεις περισσότερους μυς και καις περισσότερες θερμίδες όταν γυμνάζεσαι στη βροχή

Η μεγαλύτερη αντίσταση στο έδαφος, όπως σε βροχερά ή λασπώδη εδάφη, σε κάνει να καταβάλεις περισσότερη προσπάθεια. Ακριβώς όπως η άσκηση στην παραλία παρέχει αντίσταση στην άμμο, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την υγρή άσφαλτο ή τη λάσπη στο γήπεδο. Όταν περπατάς σε μια λασπώδη ή πιο ολισθηρή επιφάνεια, χρησιμοποιείς περισσότερους μυς για να κινηθείς. Η χρήση περισσότερων μυών οδηγεί στην καύση περισσότερων θερμίδων και σε πιο αποτελεσματική προπόνηση!

3. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη βροχή σε ανακουφίζουν από το στρες

Όταν βρέχει το έδαφος και τα φυτά απελευθερώνουν μια χημική ουσία που ονομάζεται petrichor (πετριχώρ), από τις ελληνικές λέξεις “πέτρα” και “ιχώρ” που σημαίνει υγρό που ρέει από τις φλέβες των Θεών. Αυτή η μυρωδιά αποτελείται από φυτικά έλαια, ενώσεις βακτηρίων και τη διάσπαση των χημικών ουσιών της ατμόσφαιρας για τη δημιουργία όζοντος. Ένα σημαντικό συστατικό του πετριχώρ είναι μια οργανική ένωση που ονομάζεται γεωσμίνη. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι ένα κοινό γένος βακτηρίων, γνωστό ως Streptomyces, παράγει γεωσμίνη. Σχεδόν όλα τα είδη Streptomyces απελευθερώνουν γεωσμίνη όταν πεθαίνουν, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές γιατί τα βακτηρίδια παράγουν αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα.

Αυτή η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για τη “μυρωδιά της βροχής” και μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να νιώσουν ήρεμοι, ειδικά όταν συνδυάζεται με τον ήχο της βροχής.

4. Σου προκαλεί νοσταλγία

Μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε το 2018 διαπίστωσε ότι α) οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προκαλούν νοσταλγία και β) ότι η νοσταλγία συνδέεται θετικά με ψυχολογικά οφέλη. Επομένως, μη διστάσεις να περπατήσεις (ή να τρέξεις), ανεξάρτητα από τον καιρό.

5. Θα νιώσεις πιο υγιής

Όταν βρέχει βγες έξω! Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους μειώνει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη. Συνδέεται επίσης με βελτιωμένο ύπνο, καλύτερη διάθεση και γνωστική λειτουργία ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Ξέχνα τι λέει η μαμά σου

Σίγουρα δεν θα αρρωστήσεις αν βγεις στη βροχή. Το Johns Hopkins Medicine υποστηρίζει ότι ο κρύος καιρός ή το κρύο δεν προκαλεί κρυολόγημα. Ο λόγος που φαίνεται να κρυώνουμε περισσότερο όταν βρέχει είναι επειδή τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπου η μετάδοση των ιώσεων από τον αέρα είναι πολύ συχνή. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν βράχηκες στην τελευταία σου βόλτα ή στο βουνό.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::