Τα δάκρυα χαράς είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία

Γνωρίζατε ότι τα δάκρυα χαράς μπορεί να “σώσουν” την ψυχική σας υγεία;

Τα συντριπτικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κόμπους στο λαιμό και σε στιγμές που ο εγκέφαλος παγώνει. Όταν κάποιος παλεύει με την απώλεια λέξεων, τα δάκρυα γίνονται πηγή επικοινωνίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology τονίζει πώς το να βλέπει κάποιος κάποιον άλλο να κλαίει τον αναγκάζει να προσφέρει πρόθυμα παρηγοριά και συναισθητική υποστήριξη. Η ανταπόκριση με φροντίδα και καλοσύνη, όταν βλέπουμε κάποιον να βρίσκεται υπό πίεση, είναι ένα βασικό ανθρώπινο ένστικτο.

Μια άλλη μελέτη αναλύει περαιτέρω την επικοινωνιακή φύση του κλάματος, δείχνοντας ότι υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χύνουν δάκρυα χαράς. Αυτοί είναι:

  • Τα δάκρυα επίτευξης στόχων, με τα οποία εκφράζονται συναισθήματα υπερηφάνειας για κάποιον που ξεπερνάει εμπόδια ή εκτιμά έκτακτα κατορθώματα ή επιτεύγματα.
  • Τα δάκρυα ομορφιάς, μέσω των οποίων εκφράζεται δέος κατά την παρουσία απαράμιλλης κομψότητας, είτε πρόκειται για ανθρώπους, για την τέχνη, τη μουσική ή τη φύση.
  • Τα δάκρυα στοργής, με τα οποία εκφράζεται ειλικρινής ευγνωμοσύνη για πράξεις απροσδόκητης καλοσύνης ή και χειρονομίες αγάπης.
  • Τα δάκρυα διασκέδασης. Αυτά ανταποκρίνονται σε μια ιδιαίτερα αστεία κατάσταση και συνοδεύονται από γέλιο και χαχανητά (π.χ. Γελάω τόσο πολύ που κλαίω.)

Τα δάκρυα χαράς συνήθως προκύπτουν από μια συγκινητική ιστορία ή μια συγκινητική στιγμή με κοινό παρονομαστή την ευαλωτότητα που νιώθουν όλοι μπροστά στην έκταση των συναισθημάτων που δημιουργούνται.

Όταν με το κλάμα αισθάνεστε καλύτερα

Οι υπέρμαχοι της ψυχικής υγείας έχουν εργαστεί ακούραστα για να κανονικοποιήσουν το κλάμα ως έναν υγιή μηχανισμό αντιμετώπισης, επικαλούμενοι τα πολλά χημικά και ορμονικά οφέλη του, για παράδειγμα την απελευθέρωση «χαρούμενων ορμονών», όπως είναι η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Emotion Review υποδηλώνει πως η φυσική πράξη της απελευθέρωσης ενός συναισθήματος από το σώμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, βοηθά στην επίτευξη της σωματικής και συναισθηματικής ομοιόστασης.

Τα δάκρυα χαράς είναι μια φυσική και σύνθετη έκφραση των συναισθηματικών μας εμπειριών.

Το κλάμα λοιπόν δεν είναι πάντα μια ανεπιθύμητη, αρνητική συναισθηματική κατάσταση μπορεί να προέρχεται και από χαρά και είναι μια φυσιολογική και υγιή κατάσταση.

Ωστόσο, αν νιώθετε αμηχανία για την αδυναμία σας να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας, ίσως είναι χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να ανακαλύψετε τις ρίζες των ανησυχιών σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::