Τα οικονομικά προβλήματα αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου

Και όμως τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λόγω του αποκλεισμού των ανθρώπων που πιέζονται από την ιατρική περίθαλψη, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο αντιμετώπισε πρόσφατα σοβαρή οικονομική δυσκολία -πτώχευση, δέσμευση ή έξωση- πριν από τη διάγνωση.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο σε μεταγενέστερα στάδια, όταν οι όγκοι είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Yabroff και οι συνεργάτες της εξέτασαν το ιστορικό σχεδόν 102.000 Αμερικανών ασθενών με καρκίνο ηλικίας 21 έως 69 ετών. Όλοι είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2014 και 2015.

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε δικαστικά αρχεία για να καταγράψουν και να αντιστοιχίσουν ασθενείς με αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «δυσμενή οικονομικά συμβάντα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των ασθενών είχαν πράγματι βιώσει μια τέτοια δυσκολία στα οικονομικά τους πριν από τη διάγνωση του καρκίνου. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν πιο συχνά μεταξύ των μη παντρεμένων, των αφροαμερικανών και των ατόμων με χαμηλό εισόδημα.

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των ατόμων με υψηλότερο εισόδημα, το 27% είχαν βιώσει κάποια οικονομική δυσκολία πριν από τη διάγνωσή τους.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να υποδείξουν λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαγνωστούν νωρίτερα για καρκίνο, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, δήλωσε η Yabroff.

«Η κατανόηση της οικονομικής ευαλωτότητας των ασθενών στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επικαιροποιήσει τις οδηγίες για τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στην ογκολογική περίθαλψη», δήλωσε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::