Τα οφέλη του σύντομου μεσημεριανού ύπνου και πώς να τον πετύχεις

Όσο κι αν ως παιδιά είχαμε συνδυάσει τον μεσημεριανό ύπνο με καταναγκαστικά έργα, στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός και χρήσιμος σε κάθε ηλικία.

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που αφέθηκες ελεύθερος να πάρεις έναν υπνάκο; Ή μήπως είσαι από αυτούς που θεωρείς ότι μεσημεριανός ύπνος είναι μόνο για τα παιδιά; Όποια και να είναι η στάση σου απέναντι σε αυτό το ζήτημα, εδώ θα βρεις τα οφέλη αλλά και τον τρόπο να κοιμάσαι το μεσημέρι, χωρίς να ξυπνάς με νωχελικότητα & χωρίς να χάνεις το βραδινό σου ύπνο.

Οφέλη

Σε καμία περίπτωση, ο μεσημεριανός ύπνος δεν αντικαθιστά το νυχτερινό ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά ευρήματα που αποδεικνύουν τη σχέση του σύντομου ύπνου με:

καλύτερη απόδοση

εγρήγορση

βελτίωση μνήμης, συγκέντρωσης & γνωστικών λειτουργιών

μείωση κόπωσης

λιγότερες πιθανότητες για ατυχήματα

μείωση στρες & χαλάρωση

μείωση αρτηριακής πίεσης

O παραγωγικός σύντομος ύπνος πρέπει να:

είναι σύντομος. Η διάρκεια από 15 μέχρι 30 λεπτά είναι ιδανική. Όσο περισσότερο κοιμάσαι το μεσημέρι, τόσο πιθανότερο είναι να σηκωθείς με ενοχές και θολούρα. Φρόντισε, λοιπόν, ο ύπνος σου να διαρκεί λίγο, ώστε με την αφύπνιση να νιώθεις γεμάτος ενέργεια, σαν να έχεις φορτίσει τον εαυτό σου.

συμβαίνει νωρίς το απόγευμα ή το μεσημεράκι. Ένας λόγος που ο μεσημεριανός ύπνος έχει κακή φήμη, είναι επειδή θεωρείται ότι επεμβαίνει στο βραδινό ύπνο. Ωστόσο, αν κοιμάσαι τις σωστές ώρες και για λίγο, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα με το βραδινό σου ύπνο.

λαμβάνει χώρα σε σκοτεινό & ήσυχο μέρος. Δεν έχεις χρόνο για προβλήματα! Φόρα μία μάσκα ή ωτοασπίδες αν το περιβάλλον σου είναι διασπαστικό και δεν μπορείς να βρεις ένα ήσυχο μέρος.

σε βρει ξαπλωμένο. Καλό θα ήταν να μη σε βρίσκει ο ύπνος καθιστό. Ξαπλώνοντας, επιτρέπεις στον εγκέφαλο να μεταβεί σε βαθύτερο ύπνο γρηγορότερα & ανεμπόδιστα.

είναι όσο πιο απολαυστικός γίνεται. Ίσως, το να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου να χαλαρώσει για 30 λεπτά, σου φαίνεται δύσκολο ή και αδιανόητο. Ίσως, δεν πιστεύεις καν ότι αξίζεις λίγες στιγμές χαλάρωσης ή ότι πρόκειται για μία πολυτέλεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Σίγουρα υπάρχουν 30 λεπτά για εσένα μέσα στη μέρα. Κι αν δεν υπάρχουν, οφείλεις να τα βρεις! Ανεξάρτητα από την αύξηση της παραγωγικότητας και όλα τα οφέλη, ένας υπνάκος είναι και ένδειξη φροντίδας προς τον εαυτό σου.

Εxtra tips:

Πιες λίγό καφέ πριν κοιμηθείς το μεσημέρι. Αυτό θα σε βοηθήσει στην περίπτωση, που «φοβάσαι» ότι δε θα ξυπνήσεις εύκολα ή στην ώρα που πρέπει.

Μόλις ξυπνήσεις, κάνε κάτι που θα σε ενεργοποιήσει και μην παραμείνεις στο κρεβάτι.

Ένα μικρό μυστικό είναι, να κρατάς ένα μολύβι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η παλάμη σου θα χαλαρώσει και το μολύβι θα πέσει, ενώ εσύ θα ξυπνήσεις την κατάλληλη στιγμή!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::