Τα πιθανότερα αίτια πολυουρίας

Οι συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να έχουμε πολυουρία είναι υπερβολική κατανάλωση νερού, το κρύο και κάποια είδη φαρμάκων. Ωστόσο, η αυξημένη ούρηση μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρά θέματα υγείας.

Σύμφωνα με τον δρ. Adam Ramin, ουρολόγο και ιατρικό διευθυντή του Urology Cancer Specialists στο Λος Άντζελες, πολυουρία σημαίνει συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση μέσα σε ένα 24ωρο με μεγάλες ποσότητες ούρων κάθε φορά.

Ένα άτομο με πολυουρία μπορεί να παράγει πάνω από 3 λίτρα ούρων την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο American Journal of Kidney Diseases. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από την μέση ποσότητα των 800 ml έως 2 λίτρων την ημέρα.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι η πολυουρία δεν είναι το ίδιο με τη νυκτουρία ή το να χρειάζεται να ξυπνάτε τη νύχτα για να κατουρήσετε. Απλά η πολυουρία είναι μια κοινή αιτία νυκτουρίας.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες νυκτουρίας κατά τις οποίες το σώμα σας δεν παράγει υπερβολικά ούρα, αλλά απλώς έχετε την επιθυμία να ουρείτε πιο συχνά. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ατελή ούρηση λόγω διευρυμένου προστάτη και υπερδραστήριας κύστης.

Επειδή η πολυουρία δεν είναι μόνο η συχνοουρία, είναι απαραίτητο να καταλάβετε τι προκαλεί την αύξηση της παραγωγής ούρων προκειμένου να διαχειριστείτε το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον δρ. Ramin, συνήθως ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1 αλλά και τύπου 2) είναι ο “ένοχος”. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

“Αν ένα άτομο εμφανίσει ξαφνικά αυξημένη ούρηση, είναι σημαντικό να δούμε αν έχει μη ελεγχόμενο διαβήτη. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν έχετε απλά συχνουρία ή αν πρόκειται για πολυουρία, γι’ αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό”, εξήγησε ο ίδιος.

Το ότι οι διαβητικοί εκδηλώνουν πολυουρία οφείλεται στη γλυκόζη του αίματος. Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί από τα νεφρά και να απορροφηθεί ξανά στην κυκλοφορία του αίματος. Αντίθετα, αντλεί περισσότερο νερό στα ούρα σας και προωθεί την υπερβολική παραγωγή ούρων.

Υπάρχει ένα άλλο είδος διαβήτη (μια σπάνια μορφή που ονομάζεται άποιος διαβήτης) που μπορεί επίσης να ευθύνεται για την πολυουρία. Στον άποιο διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης είναι φυσιολογικά, αλλά τα νεφρά δεν μπορούν να πετύχουν την σωστή πυκνότητα ούρων και καταλήγουν να αποβάλλουν περισσότερο νερό.

Ο άποιος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δίψα, η οποία οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη νερού, όσο και ανεπάρκεια βαζοπρεσίνης (αντιδιουρητική ορμόνη που προάγει τη διατήρηση του νερού στα νεφρά και βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας υγρών στο σώμα).

Ο σακχαρώδης διαβήτης, ο όποιος διαβήτης ή απλώς η κατανάλωση υπερβολικών υγρών είναι οι πιο συχνές αιτίες πολυουρίας.

Άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την πολυουρία:

  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Φάρμακα, όπως διουρητικά ή λίθιο
  • Υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Κιρσοί
Μοιραστείτε την ανάρτηση::