Τα 6 «αθέατα» σημάδια του αυτισμού στα παιδιά: Ειδικός αποκαλύπτει ποιες συμπεριφορές πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Έξι «αθέατα» σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν αυτισμό σε ένα παιδί αποκαλύπτει ειδικός από τη Βρετανία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις για τον αυτισμό, με τον Julian Harley, διευθύνοντα σύμβουλο του NHS Providers, να προειδοποιεί ότι αυτές οι καθυστερήσεις «έχουν σημαντικές συνέπειες για την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, την ετοιμότητα για σχολείο και το εκπαιδευτικό επίπεδο».

Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες μένουν να αναρωτιούνται εάν οι ασυνήθιστες συμπεριφορές των παιδιών τους μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Ο Dr. Punit Shah, καθηγητής Ψυχολογίας και ειδικός στη Νευροδιαφορετικότητα από το Πανεπιστήμιο του Bath, αναλύει παρακάτω μερικά από τα πιθανά σημάδια:

Αποφυγή Οπτικής Επαφής
Ορισμένα βρέφη δείχνουν ενδείξεις αυτισμού ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ενώ άλλα δεν εκδηλώνουν συμπτώματα μέχρι την προσχολική ηλικία. Η αποφυγή οπτικής επαφής είναι ένα από τα πιο διακριτικά σημάδια. Ο Dr. Shah εξηγεί ότι πολλά παιδιά με αυτισμό την αποφεύγουν για να μειώσουν το άγχος τους σε κοινωνικές καταστάσεις.

Αισθητηριακή Ευαισθησία
Η αυξημένη ευαισθησία σε δυνατούς ήχους και έντονα φώτα είναι μια συχνή αισθητηριακή διαφορά στα παιδιά με αυτισμό. Αυτές οι ευαισθησίες μπορεί να τους δυσκολεύουν στο να φιλτράρουν τους γύρω ήχους, καθιστώντας τους ευάλωτους σε ενοχλητικές καταστάσεις.

Δυσκολία στην Ομιλία
Ο Dr. Shah παρατηρεί ότι η ανάπτυξη της ομιλίας σε αυτιστικά παιδιά μπορεί να είναι καθυστερημένη. Επαναλαμβανόμενοι ήχοι και ηχολαλία είναι επίσης κοινά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πολλά αυτιστικά παιδιά μπορεί να κατανοούν κυριολεκτικά τις μεταφορές και τις παρομοιώσεις, γεγονός που μπορεί να τους προκαλεί επικοινωνιακές δυσκολίες.

Αυστηρή Καθημερινή Ρουτίνα
Η ανάγκη για μια προβλέψιμη καθημερινή ρουτίνα και η αντίσταση σε αλλαγές μπορεί να είναι ενδεικτική του αυτισμού. Ο Dr. Shah εξηγεί ότι αυτή η προτίμηση μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού.

Επανάληψη Συγκεκριμένων Κινήσεων
Τα αυτιστικά παιδιά συχνά επαναλαμβάνουν κινήσεις, όπως το χτύπημα των χεριών ή το κούνημα του σώματος. Μπορεί επίσης να επιθυμούν να βιώσουν συγκεκριμένες οπτικές ή ακουστικές εμπειρίες.

Δυσκολία στην Κατανόηση Συναισθημάτων
Σύμφωνα με το Child Autism UK, τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες και να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων. Ο Dr. Shah σημειώνει ότι αυτές οι δυσκολίες μπορεί να σχετίζονται με άλλες καταστάσεις που επικαλύπτονται με τον αυτισμό.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να εκδηλώνονται διαφορετικά στα κορίτσια, καθώς μπορεί να προσπαθούν να προσαρμοστούν, μιμούμενες τους τρόπους των άλλων παιδιών.

«Υπάρχουν διαφορές στον αυτισμό ανά φύλο, αλλά παραμένουν λιγότερο κατανοητές», καταλήγει ο Dr. Shah.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::