Τελικά τί είναι τα προβιοτικά και πώς βοηθούν τον οργανισμό μας;

Όσο κι αν δεν μας αρέσει στο άκουσμα, τα προβιοτικά είναι μικρόβια! Ζωντανοί δηλαδή μικροοργανισμοί, οι οποίοι σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις προάγουν την υγεία και είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό. Πρόκειται για φιλικά προς τον οργανισμό μας μικρόβια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες τροφές ή σε συμπληρώματα διατροφής και ωφελούν ποικιλοτρόπως την καλή λειτουργία του οργανισμού και προλαμβάνουν την εμφάνιση διάφορων παθήσεων. Δεν είναι τυχαία μάλιστα η ονομασία τους. Η λέξη προβιοτικά είναι σύνθεση των «προ» και «βίου» και υποδηλώνει την ιδιότητά τους να προάγουν την υγεία, να λειτουργούν υπέρ της ζωής.

Τα προβιοτικά βρίσκονται στο έντερο και είναι ένα μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας της περιοχής. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι αποτέλεσμα της ιδιότητας των προβιοτικών να εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου. Η ισορροπία αυτών μπορεί να διαταραχθεί για διάφορους λόγους, όπως είναι για παράδειγμα κάποιες παθήσεις, η κακή διατροφή, το άγχος, διάφορα φάρμακα κ.α. Τα πιο συνηθισμένα στελέχη προβιοτικών είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria, π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.

Πότε είναι απαραίτητη η λήψη προβιοτικών

Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά ενισχύουν την υγείας μας με ποικιλοτρόπως, κυρίως ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αρχικά, συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, προάγουν την πέψη και αποτρέπουν τη διάρροια. Προστατεύουν από παθήσεις όπως είναι το έλκος, η δυσανεξία στη λακτόζη και από επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Δρουν ανακουφιστικά για την κολίτιδα, το ευερέθιστο έντερο κι άλλες δυσλειτουργίες, την κολπίτιδα, ενώ προστατεύουν από λοιμώξεις. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην υγεία της στοματικής κοιλότητας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

Επειδή τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην εντερική περιοχή και προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνονται στις εξής περιπτώσεις:

  • Όταν λαμβάνει κανείς αγωγή με αντιβιοτικά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο πριν και μετά.
  • Όταν υπάρχουν διαταραχές στο έντερο, όπως είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η διάρροια του ταξιδιώτη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η εκκολπωματίτιδα, το φούσκωμα, η δυσπεψία κ.α.
  • Όταν εμφανιστούν διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, όπως είναι η κυστίτιδα, οι κολπικές βακτηριακές λοιμώξεις, οι κολπίτιδες κ.α.
  • Όταν παρατηρηθούν διαταραχές δυσανεξίας σε τρόφιμα, όπως είναι η δυσανεξία στη λακτόζη
  • Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδύναμο.
  • Όταν κανείς πάσχει από αβιταμίνωση ή δυσαπορρόφηση βιταμινών λόγω εντερικής δυσλειτουργίας, όπως έιναι η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία σε τροφές κ.α.
  • Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις θαμπού δέρματος ή/και προβλημάτων ακμής.
  • Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όταν το επιτρέπει ο γιατρός της γυναίκας.

    Είναι αποτελεσματικά τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά;

    Το γεγονός ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, τα καθιστά ευάλωτα και ευαίσθητα σε εξωτερικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητά τους υπονομεύεται από περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, τα οξέα υγρά του στομάχου. Έτσι, ο αριθμός των ζωντανών προβιοτικών μειώνεται κατά πολύ μέχρι αυτά να φτάσουν στην εντερική περιοχή. Επομένως, πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του, ότι ακόμη κι αν λαμβάνει προβιοτικά βακτήρια από τη διατροφή του ή από διάφορα συμπληρώματα διατροφής, στον προορισμό τους φτάνουν μόνο ορισμένα από αυτά.

    Για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε προβιοτικά υπό την παρακολούθηση ιατρού ή να συμβουλεύεστε το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες ή για διάφορα σκευάσματα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::