Τελικά το κρύο κάνει καλό ή κακό στην καρδιά;

Μπορεί ένα κρύο μπάνιο να βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, μπορεί να κοιμόμαστε καλύτερα όταν το δωμάτιο είναι δροσερό, ωστόσο πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το κρύο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά μας.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, 6.000 επιπλέον άτομα πεθαίνουν κάθε χειμώνα από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα τις ημέρες που ο καιρός είναι πολύ ψυχρός.

Μελέτη που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment», αποκάλυψε ότι μια πτώση της θερμοκρασίας κατά μόλις ένα βαθμό αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 12%, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Γιατί λοιπόν ο κρύος καιρός  μπορεί να έχει τόσο καταστροφικές συνέπειες για την καρδιά, ενώ το να κάνει κανείς ένα κρύο ντους ή να κολυμπά σε κρύα νερά φαίνεται να είναι ευεργετικό;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που συμβαίνει στο σώμα όταν εκτίθεται στο κρύο νερό είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα και τα άκρα συστέλλονται έτσι ώστε να διατηρηθεί η θερμότητα στο σώμα. Αυτή η διαδικασία αυξάνει με τη σειρά της την αρτηριακή πίεση.

Σοκαρισμένο το σώμα από το κρύο νερό, απελευθερώνει τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη, γεγονός που κάνει τον καρδιακό ρυθμό να αυξάνεται.

Εάν κανείς έχει ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, τότε κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο επομένως θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευτεί το γιατρό του προηγουμένως. Αλλά όταν ένα υγιές άτομο βγαίνει από το κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία του διαστέλλονται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα και στα υπόλοιπα όργανα.

Γι’ αυτό μετά από ένα κρύο ντους αισθάνεστε μια ωραία ζεστασιά.

Κι αν ένα υγιές άτομο συνηθίζει να κάνει κρύο ντους, τότε με την πάροδο του χρόνου το σώμα προσαρμόζεται και παύει να παθαίνει «σοκ».

Μελέτες δείχνουν ότι η προσαρμογή στο κρύο νερό βελτιώνει επίσης την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε ακόμα και στρεσογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας.

Ωστόσο, με τον κρύο καιρό, τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Αν το σπίτι σας είναι ξαφνικά πολύ κρύο, τότε αυτό είναι ένα σοκ για το σώμα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη ροή του αίματος, πιθανώς επειδή το σώμα αναγκάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προσβληθεί κανείς από γρίπη ή Covid.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο «Keio» στην Ιαπωνία, επεσήμανε ότι ο ψυχρός αέρας και η ταχεία πτώση της θερμοκρασίας, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από ιούς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να μειώσει τη δύναμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και στο ότι η αναπνοή μας στον κρύο αέρα συγκρατεί λιγότερη υγρασία και στεγνώνει η βλέννα στη μύτη μας.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς η βλέννα λειτουργεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα εισβάλλοντα μικρόβια.

Όταν βγαίνετε έξω λοιπόν το χειμώνα, ίσως θα ήταν καλύτερο να τυλίξετε ένα φουλάρι γύρω από το πρόσωπό σας για να προστατέψετε τους αεραγωγούς σας.

Για «γερό» ανοσοποιητικό

  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής.
  • Κοιμηθείτε καλά και επαρκώς.
  • Μην ξεχνάτε την άσκηση.
Μοιραστείτε την ανάρτηση::