Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μια σημαντική λιπαρή ουσία που κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Οι μεταφορείς της χοληστερόλης, γνωστοί και ως λιποπρωτεΐνες, διαιρούνται σε δύο κατηγορίες: την LDL και την HDL. Η LDL χοληστερόλη, γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ η HDL χοληστερόλη, ή “καλή” χοληστερόλη, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Στις οικογένειες με ενήλικες που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η οποία είναι κληρονομική και προκαλεί υψηλά επίπεδα χοληστερίνης από μικρή ηλικία, είναι σημαντικό να εξετάζονται και τα παιδιά από νεαρή ηλικία. Η πρώιμη διάγνωση επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά έως την ηλικία των δέκα ετών του παιδιού. Εάν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, συνήθως υπάρχει τουλάχιστον ένας γονέας με υψηλή συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα συστήσει τακτικό αιματολογικό έλεγχο του παιδιού, που θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια περίπου.

Οριακά υψηλή θεωρείται στα παιδιά, η LDL χοληστερόλη (κακή) που βρίσκεται πάνω από 110mg/dL και αν ξεπεράσει τα 130mg/dL, είναι υψηλή. Η καλή χοληστερόλη HDL αντίθετα, δεν πρέπει να κατεβαίνει κάτω των 40mg/dL. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι αυτό που ισχύει για όλους μας γενικά είναι, ότι η οριακά υψηλή είναι η μεγαλύτερη των 170mg/dL και υψηλή θεωρείται όταν ξεπερνά τα 200mg/dl.

Στην περίπτωση λοιπόν που ένα παιδί παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός θα συστήσει ό,τι και στους ενήλικες. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αφορά παιδιά, είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος διατροφής. Για παράδειγμα, πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε έτοιμα φαγητά απέξω, γλυκά και αλμυρά σνακ, πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Σε περίπτωση δε που ένα παιδί εμφανίζει πάρα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο γιατρός θα πρέπει να σας καθοδηγήσει τι θα πρέπει να προσέχετε και τι να αποφεύγετε.

Επίσης θα πρέπει να εξηγήσετε καθαρά στο παιδί σας τι πρέπει να προσέχει τις ώρες που λείπει από το σπίτι. Είναι προτιμότερο να παίρνει μαζί του σπιτικά σνακ όπως το τοστ, ειδικά κρακεράκια, σπιτικές πίτες και κέικ κλπ. Φυσικά θα πρέπει πάντα να γνωρίζει τι επιτρέπεται να τρώει όταν βρίσκεται έξω με τους φίλους του, όπως ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί, δημητριακά, φρούτα, γιαούρτια.

Σε γενικές γραμμές μάθετε στα παιδιά που πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη ότι θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους τα εξής:

 • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
 • Ψωμί ολικής άλεσης
 • Φρούτα, λαχανικά
 • Ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά σε σωστές αναλογίες
 • Όσπρια
 • Ψάρια

Επιμείνετε πολύ στο να αποφεύγουν:

 • Πολύ τυρί, βούτυρο
 • Μαγιονέζα και έλαια
 • Συχνή κατανάλωση κρέατος
 • Αρτοσκευάσματα όπως κρουασάν, γλυκά, πίτες, κέικ
 • Πατατάκια, γαριδάκια
 • Fast Food

Πολύ μεγάλο ρόλο βέβαια παίζει η σωματική άσκηση στα παιδιά, όπως ακριβώς και στους ενήλικες. Οι δραστηριότητες στη φύση και ο αθλητισμός, βοηθούν ούτως ή άλλως και προλαμβάνουν την εκδήλωση ασθενειών και παχυσαρκίας, οδηγώντας έτσι τα παιδιά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::