Τι σχέση έχει η άνοια με τις 9 ώρες ύπνου το βράδυ

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν τη στενή σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις είναι ότι ο ύπνος που ξεπερνά τις 9 ώρες το βράδυ ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη, αλλά και παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νοητικής έκπτωσης και άνοιας.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η υπερβολική διάρκεια ύπνου, ειδικά όταν γίνεται συστηματικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένα άτομα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν ένας ενήλικας αρχίζει να κοιμάται περισσότερες από 9 ώρες χωρίς προφανή λόγο, αυτό μπορεί να σχετίζεται με πρώιμες νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια.

Ο ύπνος, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της μνήμης. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος απομακρύνει τοξίνες και βλαβερές πρωτεΐνες, όπως η βήτα-αμυλοειδής, η οποία εμπλέκεται στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, μιας από τις πιο συχνές μορφές άνοιας.

Ωστόσο, όταν η διάρκεια του ύπνου είναι υπερβολική, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήδη υπάρχει κάποιου είδους εγκεφαλική δυσλειτουργία ή εκφύλιση. Μάλιστα, πολλές φορές, οι ίδιες οι αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στην άνοια, προκαλούν έντονη υπνηλία και ανάγκη για περισσότερο ύπνο.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός σε όσους περιστασιακά κοιμούνται λίγο παραπάνω. Αν όμως η αυξημένη διάρκεια ύπνου συνοδεύεται από προβλήματα μνήμης, σύγχυση ή αλλαγές στη συμπεριφορά, τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό για νευρολογική εκτίμηση.

Η πρόληψη και η παρακολούθηση των αλλαγών στον ύπνο μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::