Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η λήψη του ετήσιου εμβολίου κατά της γρίπης σχετίζεται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

“Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο να πάθεις εγκεφαλικό. Γίνονται συνεχείς έρευνες για το εάν η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από εγκεφαλικό. Αυτή η μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι όσοι κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Για να προσδιοριστεί εάν αυτό οφείλεται στην προστατευτική επίδραση του καθαυτού εμβολίου ή σε άλλους παράγοντες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Francisco J. de Abajo, του πανεπιστημίου Alcalá στη Μαδρίτη.

Η μελέτη εξέτασε το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προκαλείται από απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού.

Για την μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν μια βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης στην Ισπανία και εντόπισαν άτομα που ήταν τουλάχιστον 40 ετών και είχαν υποστεί ένα πρώτο εγκεφαλικό. Κάθε άτομο που έπαθε εγκεφαλικό συγκρίθηκε με πέντε άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου. Υπήρχαν 14.322 άτομα που έπαθαν εγκεφαλικό και 71.610 άτομα που δεν έπαθαν εγκεφαλικό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν εάν οι συμμετέχοντες είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το εγκεφαλικό (ή πριν από την ίδια ημερομηνία για όσους δεν έπαθαν εγκεφαλικό).

Εγκεφαλικό: 12% μειωμένος κίνδυνος αν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο

Αρχικά παρατηρήθηκε ότι το 41,4% όσων έπαθαν εγκεφαλικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, έναντι 40,5% όσων δεν έπαθαν εγκεφαλικό. Αλλά τα άτομα που έκαναν τα εμβόλια ήταν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και να έχουν άλλες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, που τους καθιστούσαν εξαρχής πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό.

Μόλις οι ερευνητές συνυπολόγισαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν το έκαναν.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν το εμβόλιο κατά της πνευμονίας είχε κάποια επίδραση στον κίνδυνο εγκεφαλικού και δεν βρήκαν προστατευτική δράση.

“Αυτά τα αποτελέσματα είναι ένας ακόμη λόγος για τους ανθρώπους να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, ειδικά εάν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Το να μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, κάνοντας μια τόσο απλή ενέργεια, είναι πολύ επιτακτικό, είπε ο δρ. de Abajo.

Δεδομένου ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική, δεν αποδεικνύει ότι η λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δεν μετρήθηκαν και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::