Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για διαπόμπευση οροθετικών

Στην καταδίκη της χώρας μας για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υπόθεση διαπόμπευσης  οροθετικών γυναικών τον Απρίλιο του 2012, επιδικάζοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 70.000 ευρώ σε τέσσερις γυναίκες που επέζησαν, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν δημοσιευτεί τότε με απόφαση των Ελληνικών Αρχών, ιατρικά και προσωπικά στοιχεία που αφορούσαν γυναίκες, οι οποίες είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές. Αφορούσε επίσης τις συνθήκες, υπό τις οποίες έπρεπε να υποβληθούν σε εξέταση αίματος οι οροθετικές γυναίκες, των οποίων τα στοιχεία είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι τότε υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Συνολικά η απόφαση αφορά έξι προσφεύγουσες, μία εκ των οποίων είναι νεκρή και εκπροσωπείται από συγγενείς της. Απορρίφθηκαν προσφυγές από πέντε ακόμα γυναίκες, τέσσερις εκ των οποίων έχουν πεθάνει και μία δεν βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σε διαφορετικές ημερομηνίες το 2012, και στο πλαίσιο μιας αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν από την αστυνομία ιερόδουλες, μεταξύ των οποίων δέκα από τις προσφεύγουσες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτότητας, ιατρικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό του HIV.

Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης από πρόθεση μαζί με το αδίκημα της απλής βλάβης.

Ακολούθως ο εισαγγελέας διέταξε, βάσει του νόμου 2472/1997, να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους και αναφορά στην οροθετική τους κατάσταση.

Η εισαγγελική εντολή ανέβηκε στον ιστότοπο τηςΑστυνομίας και η διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για αρκετές ημέρες, ειδικά στην τηλεόραση.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, η προσφεύγουσα, της οποίας η αδερφή ήταν ιερόδουλη και είχε διαγνωστεί με HIV, ειδοποιήθηκε -από έναν γνωστό της- ότι το όνομά της και η φωτογραφία της είχαν μεταδοθεί στο κεντρικό απογευματινό τηλεοπτικό πρόγραμμα ειδήσεων αντί για το όνομα της αδερφής της.

Ενώπιον του Δικαστηρίου, οι προσφεύγουσες παραπονέθηκαν για τη διάδοση ευαίσθητων προσωπικών και ιατρικών δεδομένων. Δέκα προσφεύγουσες ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν είχε ζητηθεί η συγκατάθεσή τους πριν από τις εξετάσεις αίματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::