Το θεραπευτικό κενταύριο που βοηθά στην πέψη και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό

Το συναντούμε σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, αφού φύεται σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική, Νότια Αμερική και Νοτιοδυτική Ασία. Το βότανο κενταύριο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των γεντιανοειδών. Τα άνθη του φυτού έχουν κόκκινο χρώμα και η γεύση του είναι πικρή.

To κενταύριο είναι ένα φυτό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, καταπραϋντική, αντιμικροβιακή και αντιδιαβητική δράση. Η πικρή του γεύση οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε σεκοϊριδοειδείς γλυκοζίτες. Άλλα συστατικά του είναι πολυφαινόλες, ξανθόνες και φυτοστερόλες. Επίσης υπάρχουν μικρές ποσότητες αιθέριου ελαίου. Συχνά, προτείνεται για γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η καούρα και η δυσπεψία, αλλά και για τον πυρετό, για αυτό ονομάζεται και θερμοβότανο. Επίσης, το κενταύριο είναι ωφέλιμο σε περιπτώσεις ανορεξίας, καθώς θεωρείται ότι αυξάνει την όρεξη για φαγητό.

Το κενταύριο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ήδη από την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο Διοσκουρίδης εξηγεί ότι το βότανο πήρε το όνομά του από τον Κένταυρο Χείρωνα, ο οποίος φρόντιζε με αυτό τις πληγές του. Για αυτό εναλλακτικά, ονομάζεται και το «χόρτο του Χείρωνα»

Μοιραστείτε την ανάρτηση::