Το κάπνισμα μας χαζεύει

Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν μια λιγότερο γνωστή – αλλά εξίσου ανησυχητική – επίδραση του τσιγάρου: τη σταδιακή μείωση της νοητικής λειτουργίας. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα… μας χαζεύει.

Σύμφωνα με μελέτες, οι καπνιστές παρουσιάζουν μειωμένες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, προσοχής και επεξεργασίας πληροφοριών σε σχέση με μη καπνιστές, ακόμα και σε σχετικά νεαρή ηλικία. Η νικοτίνη, αν και μπορεί προσωρινά να «ξυπνάει» τον εγκέφαλο, με τη συνεχή χρήση οδηγεί σε αγγειακές βλάβες που επηρεάζουν την οξυγόνωση και τη θρέψη του εγκεφάλου.

Επιπλέον, το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει τοξικές ουσίες που προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, δύο παράγοντες που συνδέονται άμεσα με τη νευρωνική φθορά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η βλάβη δεν αφορά μόνο τους βαρείς καπνιστές. Ακόμα και η παθητική έκθεση στον καπνό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Η καλή είδηση είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να σταθεροποιεί ή ακόμα και να βελτιώνει τις νοητικές επιδόσεις με την πάροδο του χρόνου. Ο εγκέφαλος έχει εντυπωσιακή ικανότητα ανάκαμψης, εφόσον απομακρυνθεί η συνεχιζόμενη βλαπτική επίδραση.

Το κάπνισμα δεν “σκοτώνει” μόνο το σώμα, αλλά θολώνει τη σκέψη, μειώνει τη μνήμη και περιορίζει τις πνευματικές ικανότητες. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε καθαρό μυαλό και λειτουργικό εγκέφαλο με τα χρόνια, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο έξυπνα βήματα που μπορούμε να κάνουμε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::