Το κόστος των νέων θεραπειών για τον καρκίνο είναι πρόκληση για το σύστημα υγείας λέει ο Γεωργιάδης

Κατά τη διάρκεια του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist με θέμα “Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου – Τα επιτεύγματα, τα εμπόδια και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα”, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο, λέγοντας χαρατηριστικά: “Οι νέες θεραπείες έρχονται με ταχύτητα, αλλά συνοδεύονται από υψηλό κόστος και οι κρατικοί προϋπολογισμοί είναι πάντα μέσα σε συγκεκριμένα όρια“.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η Ένωση Ογκολόγων παρουσίασε στο υπουργείο Υγείας συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς η χρήση αυτών των νέων φαρμάκων θα γίνεται με υπεύθυνο τρόπο. “Μιλήσαμε και για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του προϋπολογισμού πάνω στις θεραπείες αυτές“, σχολίασε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, για πρώτη φορά η ανθρωπότητα μπορεί να πει ότι αντιμετωπίζουμε και καταπολεμούμε τον καρκίνο και αυτό είναι κάτι υπέροχο. Ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

Ως υπουργός Υγείας, έχω να αντιμετωπίσω την πρόκληση που συνοδεύει αυτές τις πολύ καλές ειδήσεις. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, δεν υπάρχει το απόλυτο καλό ή το απόλυτο κακό. Το καλό και το κακό ενυπάρχει στα πάντα, κάτι σαν το γιν και το γιανκ θα λέγαμε. Στην περίπτωση αυτή, οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι αυτές που συνοδεύουν τις καινοτόμες θεραπείες και η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, αλλά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο των συστημάτων δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο“.

Αναφερόμενος στον ρόλο των γιατρών, τόνισε πως δεν θα μπορέσει η ελληνική  Πολιτεία να λύσει αυτό το γρίφο χωρίς την εργασία των γιατρών.

Αναφέρθηκε, δε, σε μία χαρακτηριστική περίπτωση σπατάλης με ένα νευρολογικό φάρμακο:

Χθες είχα μια επείγουσα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με την Ένωση των Νευρολόγων για την υπόθεση του Relyvrio που δεν είναι ογκολογικό φάρμακο είναι φάρμακο για τη νευρομυοπάθεια. Αυτό το φάρμακο, γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία.

Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει.

Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους. Δεν το έγραφαν όλοι“.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::