Το μυρωδικό που προστατεύει από τον κίνδυνο Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας

Μοιάζει με μαϊντανό αλλά δεν είναι, αυτό το μυρωδικό έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό το μυρωδικό διαθέτει δύο κύρια μέρη που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική: τα φύλλα και τους σπόρους. Τα φύλλα είναι πράσινα με έντονη, πικάντικη γεύση που θυμίζει σέλινο, ενώ οι σπόροι, που είναι καφέ, έχουν πιο ήπια, γήινη γεύση με νότες εσπεριδοειδών.

Ανακαλύψτε ποιο είναι αυτό το μυρωδικό και ενσωματώστε το στη διατροφή σας για να εκμεταλλευτείτε τα διατροφικά του οφέλη.

Κόλιανδρος: Το μυρωδικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Ο κόλιανδρος (Coriandrum sativum) είναι ένα αρωματικό βότανο που ανήκει στην οικογένεια των Apiaceae. Ενώ είναι φυσικό σε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αφρική, καλλιεργείται παγκοσμίως. Τα φύλλα, οι σπόροι και οι ρίζες του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται σε πολλές κουζίνες, ενώ το έλαιο κόλιανδρου βρίσκει εφαρμογή στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.

Διατροφική αξία

  • Ο κόλιανδρος είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων:
  • Βιταμίνη Α: Χρειάζεται για την όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος.
  • Βιταμίνη C: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.
  • Βιταμίνη Κ: Χρειάζεται για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
  • Φυλλικό οξύ: Χρειάζεται για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία του νευρικού συστήματος.
  • Κάλιο: Ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Μαγνήσιο: Ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Μπορεί να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου

Πολλές παθήσεις του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σχετίζονται με φλεγμονή. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κόλιανδρου μπορεί να προστατεύσουν από αυτές τις ασθένειες.

Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κόλιανδρου προστατεύει από τη βλάβη των νευρικών κυττάρων μετά από επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από φάρμακα, πιθανότατα λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Άλλη μελέτη σε ποντίκια σημείωσε ότι ο κόλιανδρος βελτιώνει τη μνήμη, υποδηλώνοντας ότι το φυτό μπορεί να έχει εφαρμογές για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες

Αν και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για μυκητιάσεις, συχνά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές αναπτύσσουν φυσικές ενώσεις που οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαχείριση μυκητιασικών λοιμώξεων.

Μια μελέτη του 2014 εξέτασε τις επιδράσεις ενός αιθέριου ελαίου που προέρχεται από τα φύλλα του κόλιανδρου στον μύκητα Candida albicans.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο έχει πράγματι αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνιστούν περαιτέρω μελέτες.

Μειώνει το άγχος

Ο κόλιανδρος μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το εκχύλισμα κόλιανδρου είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τη διαζεπάμη, ένα κοινό φάρμακο για το άγχος, στη μείωση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης. Λάβετε υπόψη ότι απαιτείται ανθρώπινη έρευνα

Πώς να καταναλώσετε κόλιανδρο

Ο κόλιανδρος μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος, αποξηραμένος ή σε μορφή ελαίου.
• Φρέσκοι σπόροι κόλιανδρου μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες και στιφάδο.
• Φρέσκα φύλλα κόλιανδρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα ή να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά φαγητά.
• Αποξηραμένοι σπόροι κόλιανδρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπαχαρικά ή να προστεθούν σε σούπες, στιφάδο και σάλτσες.
• Ελαιόλαδο από κόλιανδρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή για μασάζ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::