Το “φορτηγό της θρέψης” που φροντίζει την καλή υγεία μας

Πολλοί αποκαλούν τις γλυκοπατάτες “φορτηγό της θρέψης”, αφού είναι κυριολεκτικά φορτωμένες με θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα οφέλη που έχουν οι γλυκοπατάτες για τον οργανισμό.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά – πολλών ειδών

Δεν είναι όλες οι γλυκοπατάτες κόκκινες. Η φλούδα και το εσωτερικό τους μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο και μοβ. Η γκάμα των χρωμάτων φέρνει διάφορα θρεπτικά συστατικά στο τραπέζι. Οι γλυκοπατάτες με μοβ σάρκα πιστεύεται ότι περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων. Καθώς αυτές οι ουσίες περνούν από το σύστημά σας, εξισορροπούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι κόκκινες και οι πορτοκαλί, από την άλλη…

…είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α

Μόνο μία μέτρια ψημένη γλυκοπατάτα μπορεί να δώσει στο σώμα σας το 400% της βιταμίνης Α που χρειάζεται για να διατηρήσει τα μάτια και το δέρμα σας υγιή. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει επειδή οι γλυκοπατάτες θα μάς προσφέρουν…

…μια γερή δόση β-καροτίνης

Οι γλυκοπατάτες με βαθύ πορτοκαλί χρώμα περιέχουν β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι αποτρέπει πολλές ασθένειες και μέσα στον οργανισμό μεταβάλλεται σε βιταμίνη Α. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένους καρκίνους καθώς και οφθαλμικές παθήσεις.

Επιπλέον ενώσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γλυκοπατάτες περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αναστολέας πρωτεάσης. Όταν δοκιμάστηκε κατά των καρκινικών κυττάρων, φάνηκε να σταματά κάποια ανάπτυξη.

Βιταμίνες και μέταλλα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα καλίου, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ έχουν και ασβέστιο, που ενισχύει τα οστά.

Είναι καλύτερες για τα επίπεδα σακχάρου του αίματος

Οι λευκές πατάτες κατατάσσονται ψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετρά πόσο γρήγορα επηρεάζει το φαγητό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι γλυκοπατάτες βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά. Έχουν επίσης περισσότερες φυτικές ίνες – περίπου 5 γραμμάρια σε μερίδα 3/4 φλιτζανιού – που επιβραδύνουν την πέψη και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Για να πάρετε όλες τις φυτικές ίνες, ψήστε τις με την φλούδα.

Μια καλή δόση σιδήρου

Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πηγή σιδήρου. Αυτό τις καθιστά απαιραίτητη τροφή για χορτοφάγους και βίγκαν, μιας και οι περισσότερες τροφές με σίδηρο είναι ζωικές. Αλλά αν τρώτε τροφές με πολλή βιταμίνη C, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τον μη ζωικό σίδηρο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::